Pacienti s těžším průběhem COVID-19 mohou mít příznaky i půl roku po uzdravení

Pacienti s těžším průběhem COVID-19 mohou mít příznaky i půl roku po uzdravení
Fotografie: unsplash.com
  • Podle studie je nejčastějším přetrvávajícím příznakem svalová slabost
  • Podle vědců by se mělo více dbát na péči po prodělání nemoci

Server timesofindia.com zveřejnil zprávu o nové studii uveřejněné v časopise The Lancet. Uvádí, že více než tři čtvrtiny pacientů s COVID-19, kteří museli být kvůli špatnému průběhu nemoci hospitalizováni v nemocnici, měli ještě půl roku po nakažení minimálně jeden z příznaků viru.

Studie z Wu-Chanu, která probíhala od ledna 2020 do května 2020 a poté od června 2020 do září 2020, zkoumala u 1 733 pacientů průběh zotavování po prodělání nemoci. Zkoumala se kvalita života pacientů po prodělání viru a vyhodnocovaly se příznaky, které doprovázely průběh nemoci. Tito pacienti podstoupili vyšetření, laboratorní testy a šestiminutový test chůze za účelem vyhodnocení úrovně jejich vytrvalosti. Vědci zjistili, že nejčastějším příznakem, který přetrvával i po nemoci, byla svalová slabost. Tento problém mělo 63 % pacientů. Dalších 23 % mělo problém s úzkostí a depresemi.

Závěr studie je takový, že pacienti ještě půl roku po prodělání COVID-19 mají minimálně jeden příznak. To by mělo být být alarmující pro lékaře a neměla by se zanedbávat následná péče po hospitalizaci. Propracovanější studie, do které by byla zahrnuta větší část populace, by podle vědců mohla vést k lepšímu pochopení mnohem většího počtu příznaků, které pacienti mohou kvůli COVID-19 pociťovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze