Pití kávy je prospěšné pro zdraví vašeho srdce

Pití kávy je prospěšné pro zdraví vašeho srdce
Fotografie: Patryk Gauza, unsplash.com
  • Dva až tři šálky denně mohou snížit riziko onemocnění srdce až o 15 %
  • Alespoň jeden šálek denně snižuje riziko infarktu nebo úmrtí z důvodu kardiovaskulárního onemocnění
  • Nezáleží na tom, zda pijete kávu mletou či instantní

Navzdory obavám některých lékařů může pití kávy ve skutečnosti chránit vaše srdce. Pití dvou až tří šálků kávy denně může snížit riziko onemocnění srdce, srdečního selhání nebo srdeční arytmie až o 15 %. „Vzhledem k tomu, že káva může zrychlit srdeční frekvenci, se někteří lidé obávají, že by mohla vyvolat nebo zhoršit některé problémy se srdcem. Odtud mohou pocházet obecné lékařské rady, jak přestat pít kávu. Zjistili jsme, že pití kávy má buď neutrální účinek, nebo bylo spojeno s přínosem pro zdraví srdce,“ uvedl hlavní autor studie doktor Peter M. Kistler.


Provedl tři studie, které jsou publikované ve vědeckém časopise EurekAlert. Zkoumal zdravotní údaje více než 500 tisíc osob po dobu deseti let. První studie se zaměřila na více než 382 500 dospělých, kteří netrpěli žádným onemocněním srdce. Účastníci, kteří pili dva až tři šálky kávy denně, měli nejnižší riziko pozdějšího rozvoje srdečních problémů. Lidé, kteří pili jeden šálek kávy denně, měli nejnižší riziko infarktu nebo úmrtí z důvodu kardiovaskulárního onemocnění.

Další studie se zaměřila na to, jak různé druhy kávy působí na lidské zdraví. Jaké rozdíly mohou být mezi mletou a instantní kávou a mezi kávou s kofeinem a bez. „Předpokládám, že se může zdát, že levnější instantní káva může být méně prospěšná pro zdraví než káva mletá, která by mohla být považovaná za přírodnější. V naší studii tomu tak nebylo,“ uvedl doktor Kistler pro cnn.com.

Pití jednoho až pěti šálků mleté nebo instantní kávy denně bylo spojeno s nižším rizikem arytmie, srdečního onemocnění, selhání srdce nebo infarktu. Pití dvou až tří šálků jakéhokoli druhu kávy každý den bylo spojeno s nižším rizikem předčasného úmrtí nebo srdečního onemocnění.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze