Počet obětí po zemětřesení v Turecku a Sýrii přesáhl 5 tisíc

Počet obětí po zemětřesení v Turecku a Sýrii přesáhl 5 tisíc
Fotografie: unsplash.com
  • V Turecku zatím záchranáři našli 3 419 mrtvých
  • V Sýrii je zatím nahlášeno 1 602 obětí
  • Počet zraněných přesáhl 20 tisíc
  • Zpod trosek se doposud podařilo vyprostit 7 840 živých lidí

Včerejší ničivé zemětřesení v Turecku a Sýrii si vyžádalo už přes 5 tisíc obětí. Turecko dnes ráno nahlásilo 3 419 mrtvých. V Sýrii zatím záchranáři našli 1 602 obětí. Turecký viceprezident Fuat Oktay uvedl, že situaci v zemi komplikuje špatné počasí, kvůli kterému je velmi těžké dostat do některých regionů pomoc. Podle ČTK část záchranářů z Česka dnes zahájila průzkum zasaženého města Adiyaman. Turecký úřad AFAD uvedl, že se zpod trosek doposud podařilo vyprostit 7 840 živých lidí.

Otřesy v Turecku zasáhly deset provincií. Počet zraněných přesáhl 20 tisíc. Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana se jedná o největší zemětřesení od roku 1939. Turecký úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací (AFAD) uvedl, že se v zemi zřítilo 5 775 budov.


Syrská státní agentura SANA informovala, že ve vládou kontrolovaných oblastech v provinciích Halab (Aleppo), Hamá, Latákíja a Tartús zemřelo nejméně 812 lidí. Záchranná organizace známá jako Bílé přilby nalezla nejméně 790 obětí. Dohromady je nyní v Sýrii 3 012 zraněných.

Ve včerejších ranních hodinách zasáhlo Turecko a Sýrii zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály. Jihovýchod Turecka zasáhlo další zemětřesení před polednem. To mělo sílu 7,5 stupně Richterovy škály. Podle reuters.com bylo doposud zaznamenáno nejméně 285 následných otřesů. Evropské středomořské seismologické středisko (EMSC) informovalo o dalším zemětřesení, které zasáhlo centrální Turecko v noci na dnešek. To mělo sílu 5,6 stupně Richterovi škály.

„Začal závod s časem. Každou minutou, každou hodinou, která uplyne, se šance na nalezení přeživších zmenšují,“ uvedl v Ženevě generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze