Pomocí nové metody bylo objeveno neuvěřitelných 301 exoplanet

Pomocí nové metody bylo objeveno neuvěřitelných 301 exoplanet
Fotografie: unsplash.com
  • Pomocí ExoMineru bylo objeveno 301 nových exoplanet
  • Žádná se nepodobá Zemi
  • Hledání dalších exoplanet nadále pokračuje

Exoplanety se mohou definovat jako planety, které obíhají kolem jiné hvězdy, než je Slunce. Nedávno se k celkovému počtu 4 569 potvrzených planet přidalo neuvěřitelných 301 dalších. Objev takového množství planet spočívá v nové hluboké neurální síti zvané ExoMiner, jak píše NASA.

Hluboké neurální sítě představují metody strojového učení. Naučí se automaticky úkol, pokud je k dispozici dostatek dat. ExoMiner využívá superpočítač NASA Pleiades, dokáže tak rozlišit skutečné exoplanety od ostatních objektů. Kontroluje také již nashromážděná data kosmickou lodí NASA Kepler a K2, kde jsou obrovské datové soubory, které by byly časově velmi náročné pro kontrolu a ExoMiner tento problém řeší.

Tato nová metoda je přesnější a důslednější pro vyloučení falešných nálezů a lépe dokáže rozpoznat skutečné znaky planet obíhajících kolem jejich hvězd. „Když ExoMiner řekne, že je něco planeta, můžeme si být jisti, že je to planeta,“ uvedl Hamed Valizadegan, vedoucí projektu ExoMiner a manažer strojového učení z Universities Space Research Association v Ames.


Předpokládá se, že žádná z nově potvrzených planet není podobná Zemi. Sdílejí však podobné charakteristiky jako exoplanety potvrzené v galaktickém sousedství. Hledaní dalších exoplanet stále pokračuje, ExoMiner tak bude mít ještě mnoho dalších příležitostí. „Těchto 301 objevů nám pomáhá lépe porozumět planetám a slunečním soustavám mimo naši vlastní a tomu, co nás dělá tak jedinečné,“ řekl Jon Jenkins, exoplanetový vědec z Ames Research Center NASA.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze