Dnes v noci odstartuje raketa Ariane 6. Dívejte se živě

Dnes v noci odstartuje raketa Ariane 6. Dívejte se živě
Fotografie: ESA
  • ESA začne živě vysílat od 19:30 SELČ
  • Raketa vzlétne nejdříve ve 20:00 z kosmodromu ve Francouzské Guyaně
  • Při letu budou otestovány možnosti rakety a zároveň budou vyneseny na oběžnou dráhu satelity

Dnes ve večerních hodinách odstartuje nová raketa Ariane 6 z kosmodromu ve Francouzské Guyaně. Čtyřhodinové startovací okno se otevře od 20:00 středoevropského času. Evropská kosmická agentura (ESA) bude start vysílat živě od 19:30. První let prokáže schopnosti rakety a zároveň bude rozmístěno na oběžnou dráhu několik satelitů.

Ariane 6 se vyvíjela téměř 10 let. Původně měla podle space.com odstartovat už v roce 2020, ale kvůli technickým problémům, pandemii koronaviru i pokračující ruské invazi na Ukrajinu, se první start několikrát posunul. Předchozí evropská raketa Ariane 5 létala téměř 30 let a vzlétla celkem 117krát. Poslední start proběhl ale už minulý rok v červenci a od té doby ESA neměla funkční raketu.

Nová raketa by měla do roku 2026 létat devětkrát až dvanáctkrát ročně. „Pro Evropu je to velký okamžik, protože raketa nám zajistí garantovaný, autonomní přístup do vesmíru – a veškerou vědu, pozorování Země, technologický rozvoj a komerční možnosti, které s sebou přináší,“ uvedla ESA v aktualizaci. Raketa byla také vyvinuta tak, aby nevytvářela na oběžné dráze odpad. Horní stupeň se po rozmístění satelitů vrátí do atmosféry a zbývající trosky dopadnou do Tichého oceánu.


Inaugurační let bude rozdělen do tří fází. První fáze otestuje tah motorů hlavního stupně i posilovačů. Následně se oddělí hlavní stupeň od horního a sepne se motor Vinci, který vynese raketu na eliptickou dráhu. V další fázi dojde k otestování motoru Vinci, který bude zažehnut znovu, aby změnil dráhu Ariane 6 z eliptické na kruhovou. V tomto okamžiku se bude nacházet 580 km nad Zemí a postupně rozmístí satelity. V poslední fázi bude znovu zažehnut motor a horní stupeň rakety bude nasměrován do atmosféry tak, aby trosky dopadly do „Bodu Nemo“ v Tichém oceánu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze