Přinese natahovatelná baterie nabíjená potem revoluci nositelností?

Přinese natahovatelná baterie nabíjená potem revoluci nositelností?
  • Za vynálezem stojí tým profesora Seokheuna Choi z Binghamtonské univerzity v New Yorku
  • Jedná se o bio-baterii podobnou textilnímu materiálu, takže se dokáže různě kroutit a natahovat
  • Zároveň se ovšem baterie dobíjí pomocí bakterií, což znamená, že jako palivo může posloužit třeba lidský pot
  • I pro pohon chytrých hodinek a náramků je baterie slabá, ale její technologie by se mohla využít pro chytré oblečení a řadu další nositelné elektroniky

Baterie jsou odedávna nepřítelem každé přenosné elektroniky, ať už jde o notebooky, telefony, tablety, bezdrátová sluchátka či chytré hodinky. Právě ty s výdrží nejvíce bojují a mnoha lidem ani dva dny stále nestačí. Pomoc by však mohla přijít z Binghamtonské univerzity v New Yorku, kde se povedlo vyvinout baterii podobnou textilním materiálům, kterou je možné natahovat a kroutit. Zároveň je však důležité, že se jedná o takzvanou bio-baterii, jelikož se dobijí za pomoci bakterií.

Baterie založena na papíru
Baterie založena na papíru

Nová baterie dokáže generovat elektřinu i přes řadu zátěžového natahování a překrucování. Za objevem stojí tým profesora Seokheuna Choi, který má za sebou již řadu úspěchů s bateriemi na bázi papíru. Jeho nový výtvor má prozatím maximální výkon jen 6.4µW/cm2 a proudovou hustotu 52µA/cm2, což jsou hodnoty podobné jiným ohebným bateriím založeným na papíru.

A co si vůbec představit pod pojmem bio-baterie poháněná bakteriemi? To znamená, že baterie dokáže shromažďovat energii z přírodních sekretů lidského těla, kterým je z největší části samozřejmě pot. To děla z těchto baterií ideální materiál pro využití u nositelné elektroniky, ať už to jsou chytré náramky, hodinky či rovnou celé oblečení.

Chytrá bunda Levi
Chytrá bunda vzniklá spoluprací Levi's a Googlu

Výdrž těchto baterií nebude v dohledné době rozhodně konkurovat Li-Ion technologii, ale mohly by pomocí tohoto materiálu a řady senzorů získávat užitečná data přímo z vašeho těla, která by se následně posílala do vašeho telefonu. Co to znamená v praxi? Představte si kupříkladu tričko, které by monitorovalo vaše cvičení či ponožky, které by vám počítaly kroky. To nezní úplně špatně, ne?

Profesor Choi doplňuje, že se jeho tým snaží v současnosti zvýšit výkon a kapacitu současných prototypů, avšak komerční nasazení je ještě relativně daleko.

Zdroje: onlinelibrary.wiley.com, digitaltrends.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze