Přístroj na ISS vyhledává zdroje skleníkových plynů. Už jich našel přes 750

Přístroj na ISS vyhledává zdroje skleníkových plynů. Už jich našel přes 750
Fotografie: NASA/JPL-Caltech
  • Přístroj EMIT byl původně určen na hledání minerálů na povrchu suchých oblastí světa
  • Za více jak rok svého fungování ale našel malé i větší zdroje emisí metanu
  • Snížení těchto emisí je pro zpomalení globálního oteplování důležité

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se denně provádějí experimenty v mikrogravitaci. Na její vnější straně jsou ale také rozloženy přístroje, které sledují Zemi a poskytují tak potřebná data o tom, co se na ní děje. Jedním z nich je i přístroj Earth Surface Mineral Dust Source Investigation (EMIT), který byl vyroben pro měření povrchové mineralogie se zaměřením na zdroje suchých oblastí na Zemi. Podle popisu se jedná o zobrazovací spektrometr, jenž provádí měření ve viditelné až krátkovlnné infračervené oblasti spektra. Na ISS je připevněn už 16 měsíců a za tu dobu ukázal, že umí více než jen detekovat povrchové minerály.

Podle NASA Jet Propulsion Laboratory EMIT dokáže detekovat emise metanu. Ačkoliv se nejedná o primární misi tohoto přístroje, vyhledal jich už více jak 750, a to od malých zdrojů, až po velké a dlouhodobě přetrvávající. „Z počátku jsme byli trochu opatrní ohledně toho, co můžeme s tímto nástrojem udělat, ale překonalo to naše očekávání,“ uvedl výzkumník týmu EMIT Andrew Thorpe.

Snížit emise metanu, které způsobuje člověk, je pro omezení změny klimatu důležité, jelikož metan zůstává v atmosféře přibližně 10 let a je asi 80krát účinnější při zachycování tepla oproti oxidu uhličitému. Tím, že EMIT odhalil místa, odkud emise metanu pocházejí, je mohou dané firmy či státní sektory řešit.


Ačkoliv existují i letadla, která zachycují emise metanu, potřebují alespoň přibližné místo, kde by se metan mohl nacházet a nemohou létat všude, jelikož některé oblasti jsou nebezpečné. Oproti tomu EMIT dokáže zaznamenávat metan kdekoliv na Zemi, a navíc spektrometr zachycuje snímky o rozměrech 80 × 80 km. „Počet a rozsah oblaků metanu naměřených EMIT kolem naší planety je ohromující,“ uvedl hlavní řešitel EMIT Robert Green. Detekce metanových oblaků NASA JPL zveřejňuje na svých stránkách, aby s daty mohla pracovat veřejnost, vědci i organizace.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze