Proč jsou některé nové filmy tak málo nasvícené a temné?

Proč jsou některé nové filmy tak málo nasvícené a temné?
Fotografie: Unplash
  • Jedním z hlavních důvodů tohoto posunu ve výběru osvětlení je snaha vytvořit ve filmu určitou náladu nebo atmosféru
  • Dalším faktorem je vliv pokroku v digitální filmové technologii
  • Přehnaná temnota může bránit divákovi vcítit se do příběhu a porozumět mu

V posledních letech je stále patrnější, že mnoho nových filmů se vyznačuje tmavou a špatně osvětlenou scénou. Tento odklon od dobře osvětlených scén starších filmů přiměl diváky k zamyšlení, proč se tento trend objevil a jaké důsledky má pro filmový zážitek. V současné době se na sociálních sítích vyskytují zprávy týkající se nejnovější ukázky na očekávanou hranou Disney pohádku Malá mořská víla. Podle většiny ohlasů není během ukázky nic vidět. Chybí světlo a barvy, které k tomuto příběhu neodmyslitelně patří. Celkový dojem je spíše nudný. Stejný problém mají diváci i u sledování snímků jako Batman (The Batma) a Avengers: Endgame nebo u seriálů jako Hra o Trůny (Game of Thrones) a Mandalorian (The Mandalorian).


Podle bbc.com je jedním z hlavních důvodů tohoto posunu ve výběru osvětlení snaha vytvořit ve filmu určitou náladu nebo atmosféru. Filmaři dnes často volí tmavší a ponurejší tóny, aby navodili pocit realističnosti, drsnosti nebo intenzity. Předpokládá se, že tento přístup dodává vyprávění hloubku a komplexnost, čímž zvyšuje emocionální dopad na diváky. Dalším faktorem, který přispívá k estetice tlumeného osvětlení, je vliv pokroku v digitální filmové technologii. S nástupem digitálních kamer a formátů s vysokým rozlišením mají filmaři větší kontrolu nad osvětlením a postprodukčními procesy. Tato nově nabytá svoboda jim umožňuje experimentovat s různými osvětlovacími technikami a posouvat hranice, pokud jde o tmavost a kontrast. Zároveň však představuje výzvu, pokud jde o zachování jasnosti a viditelnosti na plátně.

Někteří režiséři a kameramani mohou záměrně zvolit temnější tón jako stylistický podpis nebo jako způsob, jak odlišit své filmy od ostatních novinek. Temný a špatně osvětlený styl má sice své umělecké přednosti, ale také nevýhody. Kritici tvrdí, že přehnaná temnota může bránit divákovi vcítit se do příběhu a porozumět mu. Špatně osvětlené scény mohou ztěžovat rozeznávání detailů nebo sledování děje, což vede ke ztrátě vizuální srozumitelnosti a propojení s příběhem. V extrémních případech se může stát, že se diváci budou namáhat, aby viděli, co se na plátně děje, což jim může zkazit celkový divácký zážitek.

Ale ne všechny současné filmy se řídí tímto trendem. Mnoho filmařů i nadále používá dobré osvětlovací techniky, aby zvýšili vizuální přitažlivost a srozumitelnost vyprávění svých filmů. Osvětlení bude vždy velkým pomocníkem při přenesení emocí, vytváření atmosféry a udržení divákovy pozornosti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze