Prototyp Super Heavy se vrátil do továrny pro poslední úpravy před orbitálním letem

Prototyp Super Heavy se vrátil do továrny pro poslední úpravy před orbitálním letem
Fotografie: unsplash.com
  • Poslední úspěšný test byl proveden na začátku týdne
  • Prototyp Super Heavy B7 byl odvezen z odpalovací rampy do továrny pro vylepšení
  • Elon Musk uvedl, že testovací let s velkou pravděpodobností proběhne v listopadu

Posledních několik týdnů testoval SpaceX v kosmodromu Starbase motory u prototypu Starship 24 a nosné rakety Super Heavy B7. Poslední test proběhl na začátku tohoto týdne, kdy na Super Heavy bylo zažehnuto sedm motorů z celkových 33, což byl doposud nejvyšší počet. Očekává se, že před testovacím orbitálním letem dojde k zažehnutí všech motorů, kdy se však tak stane zatím není jasné, jelikož byla nosná raketa odvezena z odpalovací rampy.

Starship bude sloužit pro přepravu lidí na Měsíc a později i na Mars. NASA již SpaceX vybrala v rámci programu Artemis III, kdy by měla raketa přistát s posádkou na Měsíci v roce 2025. Obě části rakety Starship jsou znovupoužitelné a měly by umožnit ekonomicky únosnou kolonizaci Měsíce i Marsu. Kromě těchto letů chce Elon Musk využít Starship i pro vypouštění satelitů Starlink druhé generace. Jelikož budou nové satelity několikanásobně větší a těžší než aktuální satelity Starlink, které jsou vypouštěny pomocí Falcon 9, bude potřeba použít právě Starship.


Poslední test motorů dopadl úspěšně a Elon Musk uvedl, že je velmi pravděpodobné, že zkušební let proběhne v listopadu, ale možná už na konci října. Podle space.com orbitální let otestuje prototyp Starship 24, která obletí jednou Zemi a poté přistane v Tichém oceánu poblíž havajského ostrova Kauai. Nosná raketa Super Heavy B7 by se měla vrátit několik minut po startu zpět do Mexického zálivu v Texasu.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze