Cvičení se závažím snižuje riziko předčasného úmrtí

Cvičení se závažím snižuje riziko předčasného úmrtí
Fotografie: unsplash.com
  • Vědci doposud nevěděli, zda cvičení se závažím může snížit riziko předčasného úmrtí
  • Dospělí by měli alespoň dvakrát týdně cvičit se závažím
  • Pro snížení rizika je nejlepší kombinace aerobního a posilovacího cvičení

Pravidelné cvičení se závažím je podle největší studie svého druhu spojeno s nižším rizikem předčasného úmrtí. Nejlepší však je, aby vaše pravidelné cvičení zahrnovalo jak cviky se závažím, tak aerobní aktivity. Vědci výsledky nejnovější studie publikovali v British Journal of Sports Medicine.

Dospělí by měli každý týden zařadit do svého plánu 150 minut aktivity střední intenzity nebo 75 minut aktivity vysoké intenzity. Kromě toho by také měli dvakrát týdně zařadit posilovací cviky, které se zaměřují na nohy, boky, záda, břicho, ramena nebo paže. Aerobní cvičení je trvale spojováno s nižším rizikem předčasného úmrtí. Dosud ale nebylo jasné, zda cvičení se závažím může mít podobné výsledky.


Výzkumníci z amerického Národního onkologického ústavu (National Cancer Institute) v Rockville v Marylandu zkoumali údaje o téměř 100 tisíc dospělých, kteří se zúčastnili studie. Účastníci, kteří měli průměrný věk 71 let, poskytli výzkumníkům informace o tom, zda cvičí se závažím a o jakémkoli jiném cvičení, kterého se účastní. Výsledky studie ukázaly, že dospělí, kteří pravidelně cvičili se závažím, měli o 14 % nižší riziko úmrtí. Ti, kteří dělali aerobní aktivity a cvičili s činkami jednou nebo dvakrát týdně, měli o 41 až 47 % nižší riziko předčasného úmrtí.

„Naše studie zjistila, že riziko předčasného úmrtí bylo nejnižší u těch, kteří se účastnili obou typů cvičení. Díky tomu můžeme podpořit současná doporučení zapojit se jak do aerobních, tak i do posilovacích aktivit,“ uvedli autoři studie pro theguardian.com.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze