První dojmy z nové konzole PlayStation Portal vyzdvihují haptickou odezvu i displej

Kritizována je však omezená využitelnost
1
První dojmy z nové konzole PlayStation Portal vyzdvihují haptickou odezvu i displej
Fotografie: Sony
  • Uživatelé kritizují absenci možnosti spárování s libovolnými Bluetooth sluchátky
  • Spokojeni jsou naopak s haptikou převzatou z ovladače DualSense

Přestože do českých obchodů oficiálně zavítá nová konzole PlayStation Portal až 12. ledna 2024 (s cenovkou 5 390 Kč), lze na internetu dohledat mnohé první dojmy z používání, jež jsou spíše pozitivní, najdou se však i uživatelé, kteří nešetří kritikou. Vzhledem k zaměření této přenosné herní konzole pouze na oblast streamování (avšak nikoliv z cloudu, ačkoliv by to podle vyjádření zaměstnance Sony pro japonský server impress.com.jp konzole PlayStation Portal rovněž zvládla, neboť se v konečném důsledku jedná pouze o to, z kterého serveru jsou do ní vysílány data) sice neobsahuje PlayStation Portal žádný výkonný procesor a nedisponuje ani integrovaným úložištěm, tyto pro běžné přenosné konzole důležité parametry však ani nejsou potřeba.


Ti, kteří si již mohli PlayStation Portal otestovat zpravidla vyzdvihují povedenou haptickou odezvu (převzatou z ovladače DualSense) či kvalitní displej, i když jen typu IPS LCD. Kritizována naopak bývá obvykle absence možnosti propojení běžných sluchátek skrze Bluetooth, s konzolí PlayStation Portal totiž bude možné spárovat pouze proprietární (a poměrně drahá) sluchátka od Sony. Stejně tak výdrž na baterii nemá být příliš dlouhá, přičemž někteří hráči uvádějí hodnotu zhruba 3 až 5 hodin na plné nabití.

Zřejmě nejvíc však bývá kritizována omezenost využití. PlayStation Portal totiž slouží pouze ke streamování her z konzole PlayStation 5, z čehož logicky vyplývá nutnost tuto konzoli vlastnit. Sony přitom podporuje i možnost Remote Play skrze chytrý telefon nebo například tablet. V rámci propojení smartphonu s držákem (a zároveň ovladačem) značky Backbone lze podle různých recenzentů dosáhnout velmi podobného zážitku. Konzoli tak bývá často vytýkáno, že je její cena vzhledem k možnostem relativně vysoká. Bohužel neposlouží například ani jako zařízení pro používání jiných zábavních aplikací typu Netflix.