Raketa Falcon 9 úspěšně dosáhla oběžné dráhy

Raketa Falcon 9 úspěšně dosáhla oběžné dráhy
Fotografie: unsplash.com
  • Start proběhl úspěšně v 16:25 na Floridě
  • Raketě trvalo 9 minut dostat se na oběžnou dráhu
  • Po více jak hodině byla v nosiči vypuštěna česká družice
  • Nyní se bude čekat, až družice vyšle signál pro spojení

Dnes v 16:25 vzlétla raketa Falcon 9 společnosti SpaceX na Floridě. Start byl úspěšný a na špičce rakety byly v aerodynamickém krytu vyvezeny veškeré přístroje. Raketa je rozdělena na dvě části, přičemž spodní část (1. stupeň rakety) je opakovatelně použitelná. Tento 1. stupeň rakety vypnul své motory a odpojil se od druhé části těsně po druhé minutě od startu. Zpět na Zemi byl celkově za 8 minut.

Ve 4. minutě se oddělil aerodynamický kryt, který pomocí padáků dopadne do oceánu a SpaceX jej plánuje ještě využít. Po 9 minutách a dosažení rychlosti 28 000 km/h se vypnul i motor 2. stupně rakety, a tím započalo obíhání kolem Země na oběžné dráze. V 55. minutě proběhl ještě druhý zážeh, který trval jen několik sekund. Došlo tak k finální úpravě dráhy.

4kg družice byla vypuštěna necelou hodinu a půl po startu v takzvaném „deployeru“. Samotná družice je ještě zabalená v nosiči a bude trvat dalších 7 až 14 dní, než se vypustí. Poté z ní budou vyklopeny 4 antény, které začnou vysílat základní signál pro spojení. Jakmile bude družice nad Českou republikou, vědci z FEL ZČU (Fakulta elektrotechnická západočeské univerzity v Plzni) ji nainstruují pro jednotlivé akce. Pokud vše dopadne dobře, družice oběhne Zemi jednou za 92 minut a postupně bude padat dolů, až shoří v atmosféře. Celkově by měla vydržet přibližně 16 let.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze