Rocket Lab poprvé vypustil suborbitální raketu HASTE

Rocket Lab poprvé vypustil suborbitální raketu HASTE
Fotografie: Rocket Lab
  • Nosná raketa je odvozena od starší rakety Electron, ale má několik vylepšení
  • Unese více užitečného zatížení a kapotáž se dá upravovat dle obsahu
  • Má také upravený přídavný třetí stupeň pro hypersonické nasazení užitečného zatížení

Společnost Rocket Lab o víkendu vypustila poprvé svoji suborbitální nosnou raketu HASTE (Hypersonic Accelerator Suborbital Test Electron). Společnost uvedla, že raketa odstartovala 18. června z kosmodromu ve Virginii po třetí hodině ranní SELČ a testovací let pro soukromého zákazníka dopadl úspěšně.

Nosná raketa HASTE je odvozena od rakety Electron, ale má několik vylepšení. Má 3D tištěné motory Rutherford stejně jako Electron, ale má upravený přídavný třetí stupeň, takzvaný Kick Stage, pro hypersonické nasazení užitečného zatížení a také pojme více užitečného zatížení (až 700 kg) a kapotáž se dá upravovat dle obsahu. Podle Rocket Lab je již nyní raketa zcela dokončena a nachystána na starty.

Úspěch této mise demonstruje spolupráci mezi vládními a průmyslovými partnery na změně paradigmatu hypersonického testování. HASTE umožňuje časté a cenově dostupné letové testování potřebné pro pokrok v národním vývoji hypersonických technologií a jsme hrdí na to, že vám můžeme nabídnout tuto zásadní schopnost,uvedl ředitel Global Launch Services Brian Roger. Nosná raketa bude provozována firmou Rocket Lab National Security, což je dceřiná společnost Rocket Lab, která byla vytvořena pro americké obranné a zpravodajské služby.


Rocket Lab se neustále vyvíjí

Společnost začala své komerční lety na malé nosné raketě Electron, která má za sebou již více jak tři desítky startů. Ačkoliv raketa nebyla konstruována jako znovupoužitelná, Rocket Lab se podařilo raketu opakovaně zachytit pomocí padáků a využít ji znovu. Aktuálně vyvíjí větší raketu Neutron, která bude znovupoužitelná a bude schopna pojmout až 13 tun nákladu. Zaměřuje se zejména na komerční náklad, ale spolupracuje i s NASA.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze