Sledujte dnes v poledne druhý start rakety Vulcan Centaur

Sledujte dnes v poledne druhý start rakety Vulcan Centaur
Fotografie: United Launch Alliance
  • Živé vysílání společnost zahájí v 11:40 SELČ
  • Druhý start rakety bude sloužit k její závěrečné certifikaci

Dnes ve 12:00 středoevropského času se otevře tříhodinové okno pro start rakety Vulcan Centaur od společnosti United Launch Alliance (ULA). Raketa odstartuje z Cape Canaveral Space Force Station na Floridě a bude se jednat teprve o druhý let této rakety, který bude zároveň sloužit ke konečné certifikaci, aby ji mohly využívat Vesmírné síly Spojených států amerických. Živé vysílání společnost zahájí v 11:40 SELČ.

Mise Cert-2 zahrnuje inertní náklad a experimenty a demonstrace spojené s budoucími technologiemi Centaur Vulcan,“ uvedla ULA k misi. Raketa má za sebou již úspěšnou zkoušku takzvaných mokrých šatů, kdy bylo provedeno natankování a cvičný odpočet ke startu. Svůj první úspěšný let raketa zahájila se soukromým landerem Peregrine od společnosti Astrobotic, který měl přistát na Měsíci. Kvůli anomálii ale byla mise nespěšná.


Raketa má aerodynamický kryt pro užitečné zatížení o průměru 5,4 metru. Druhý stupeň rakety má v průměru taktéž 5,4 metru a na délku měří 11,7 metru. Raketa je poháněna kapalným vodíkem a kyslíkem za pomoci dvou motorů. Posilovač rakety je poháněn dvěma motory na tuhá paliva, aby poskytly dostatečný tah při startu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze