První soukromá mise na Měsíci je u konce. Lander lunární noc nepřežil

První soukromá mise na Měsíci je u konce. Lander lunární noc nepřežil
Fotografie: Intuitive Machines
  • Odysseus přistál na Měsíci 23. února poblíž kráteru Malapert A
  • Společnost se snažila navázat komunikaci od 20. března
  • Lander zpět již neodpověděl a mise tak byla oficiálně ukončena 29. února

Společnost Intuitive Machines se 23. února zapsala do historie jako první soukromá společnost, které se podařilo přistát na Měsíci. Zároveň tak Spojené státy po více jak 50 letech opět dosáhly naší jediné přirozené družice. Lander Nova-C Odysseus přistál v oblasti jižního měsíčního pólu u kráteru Malapert A. Přistání ale nebylo úplně dokonalé – kvůli rychlosti zůstal modul na boku, solární panely ale zůstaly natočené směrem ke Slunci, a modul tak mohl fungovat.

Poslední únorový den byl pak lander uveden do hibernace s tím, že se jej pozemní tým pokusí po lunární noci probudit. Ta ale trvá 14 pozemských dní a teploty padají až k -130 stupňům Celsia. Přístroje na takové mrazivé teploty nebyly sestaveny, a tak se nedalo příliš očekávat, že by se přístroj opět probudil. Zatím se to podařilo modulu SLIM, který po přečkání noci navázal znovu kontakt s pozemním týmem. Další informace ale JAXA neposkytla, a tak není úplně zřejmé, zda se podařilo nasbírat další data.

Intuitive Machines se snažil navázat kontakt s landerem od 20. března, kdy společnost předpokládala, že v místě přistání již dopadaly sluneční paprsky na solární panely. 23. března ale společnost na sociální síti X uvedla, že žádný signál neobdržela a že se již o to ani nebude pokoušet. „Jak bylo dříve oznámeno 29. února, naše mise IM-1 skončila sedm dní po přistání, protože mise Odyssea nebyla určena k přežití drsných teplot lunární noci,“ uvedl Intuitive Machines na X.


Mise odstartovala 15. února za pomoci rakety Falcon 9 od SpaceX. Lander nesl šest nástrojů od NASA a šest nástrojů od soukromých společností a univerzit. Pro NASA tak toto přistání představovalo první krok pro budoucí mise Artemis. Předchozí lunární lander Peregrine, který vezl také přístroje NASA, po startu začal ztrácet palivo a k Měsíci nedoletěl. Dalším plánovaným přistáním je podle space.com rover NASA VIPER, který bude hledat vodní led u jižního měsíčního pólu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze