Ruská raketa Sojuz vypustí satelity OneWeb navzdory přetrvávající ukrajinské krizi

Ruská raketa Sojuz vypustí satelity OneWeb navzdory přetrvávající ukrajinské krizi
Fotografie: unsplash.com
  • Ruská raketa Sojuz v pátek 4. března odstartuje se satelity společnosti OneWeb
  • Vzhledem k aktuální situaci se někteří proti spolupráci s ruskou vesmírnou agenturou Roskosmos ohradili

Ačkoliv nyní Rusko čelí různým sankcím, které se nevyhýbají ani vesmírným projektům, 4. března odstartuje raketa Sojuz s 36 internetovými satelity společnosti OneWeb. Start nakonec povolila ruská vesmírná agentura Roskosmos s tím, aby se raketa zítra přemístila na startovací rampu v Bajkoru v Kazachstánu. Někteří však se startem nesouhlasí vzhledem k aktuální situaci.

Jedním z těchto lidí je Darren Jones, který je členem parlamentu ve Spojeném království. Ten zaslal dopis Georgemu Freemanovi, britskému ministru pro vědu, výzkum a inovace a sdílel jej poté na Twitteru. Uvedl, že chápe, že v roce 2020 byla společnost OneWeb vykoupena od bankrotu, ale označil to za nevhodné a zároveň uvedl, že by se měly hledat i jiné společnosti pro spolupráci.


Dle BBC je však problém, že v současné době je velmi málo vznosných raket a další zatím nejsou k dispozici. „Je správné, aby byly po nelegální invazi na Ukrajinu vzneseny otázky o budoucí vesmírné spolupráci s Ruskem. Situaci pečlivě sledujeme a pravidelně jednáme s našimi partnery, přičemž sledujeme další kroky,“ řekl mluvčí britské vlády.


Firma OneWeb chce celkem vypustit 648 satelitů, aby mohla poskytovat internetové připojení po celém světě. Aktuálně jich je vypuštěno více než 420 a drtivá většina pomocí rakety Sojuz. Poslední start proběhl 10. února z francouzské Guyany, kde byla vznosnou raketou opět raketa Sojuz.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze