Soukromá mise na Měsíc by mohla odstartovat už v listopadu

Soukromá mise na Měsíc by mohla odstartovat už v listopadu
Fotografie: unsplash.com
  • Start je naplánován z Kennedyho vesmírného centra na Floridě mezi 15. a 20. listopadem
  • Mise IM-1 je financována z projektu NASA, který má za úkol dovézt na povrch Měsíce materiál pro budoucí mise Artemis

Pokud se vám zdá, že na Měsíc se teď chystá více misí než obvykle, je tomu tak. Poté, co odstartovala indická mise Chandrayaan 3, následovala ruská mise Luna-25. Obě sondy směřují k jižnímu měsíčnímu pólu a dorazí na něj za několik dní. A mezitím se již chystá další mise na Měsíc – tentokrát ale jde o soukromou misi americké společnosti Intuitive Machines. Podle arstechnica.com by měla sonda Nova-C odstartovat mezi 15. a 20. listopadem.

Náš přistávací modul Nova-C je kompletně postaven. Lunární lander připravený k odletu dodáme v září,“ uvedl spoluzakladatel a výkonný ředitel Intuitive Machines Steve Altemus. Přesné datum odletu zatím nebylo stanoveno, jelikož mise odstartuje z Kennedyho vesmírného centra na Floridě na raketě Falcon 9 a vzhledem ke kadenci letů není možné zatím uvést, kdy bude volný prostor pro tuto misi.

IM-1, jak byla mise pojmenována, je financována v rámci projektu NASA Commercial Lunar Payload Services (CLPS). Ta má za úkol dostat na povrch Měsíce vědecké experimenty a hardware, který bude potřeba při misích Artemis. Ty jsou soustředěny na oblast jižního měsíčního pólu. Ačkoliv tedy měla původně kosmická loď přistát na jiném místem, bude směřovat na stejné místo jako Artemis III.


Změna místa podle space.com pozdržela start o několik měsíců, ale i tak, pokud se landeru podaří přistát, bude první soukromou misí, které se to povede. Naposledy se o to v dubnu pokusila japonská kosmická loď Hakuto-R od společnosti ispace. Sonda k Měsíci bez potíží dorazila, ale nedokázala zpomalit a dosednout na jeho povrch. Místo toho do něj narazila a spojení se již nepodařilo navázat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze