Lunární modul Odysseus leží na boku. Může za to rychlost při přistávání

Lunární modul Odysseus leží na boku. Může za to rychlost při přistávání
Fotografie: Intuitive Machines
  • Lander nejspíše zavadil jednou ze šesti přistávacích nohou o povrch Měsíce a převrátil se
  • Jeho vodorovná rychlost měla být nulová, ale data ukázala, že se pohyboval rychlostí 3,2 km/h
  • Solární panely fungují a přístroje jsou taktéž funkční

Intuitive Machines slaví úspěch – jako první soukromá společnost přistála na povrchu Měsíce. 23. února po půlnoci se tak vrátily Spojené státy zpět na Měsíc, kde byly naposledy v roce 1972 v rámci mise Apollo 17. Už dosednutí ale provázelo několik minut ticha, kdy pozemní tým ztratil s modulem Nova-C Odysseus kontakt a musel tak čekat na obnovení signálu a potvrzení přistání.

Spoluzakladatel Intuitive Machines na následujícím brífinku však uvedl, že je lander otočený na bok. „Zatím máme docela dost operačních schopností, i když je lander převrácený. A to je pro nás opravdu vzrušující a v důsledku toho pokračujeme v misi povrchových operací,“ uvedl podle space.com generální ředitel Intuitive Machines Steve Altemus. Zatím tedy vše nasvědčuje tomu, že modul bude fungovat i přes převrácení.

Při sestupu měl Odysseus letět vertikálně rychlostí asi 3,2 km/h a 0 km/h vodorovně. Data ovšem následně ukázala, že vertikální rychlost byla kolem 10 km/h a vertikální 3,2 km/h. Tyto informace tak vedly k hypotéze, že lander zavadil jednou ze šesti nohou o povrch Měsíce a převrhl se na bok.


Kvůli výpadku komunikace se pozemní tým před přistáním rozhodl nevypustit EagleCam. Tento přístroj měl být vystřelen před samotným přistáním a měl nafotit úkony landeru. EagleCam je tak stále na palubě a čeká na vypuštění. Ostatní užitečná zatížení by měla být funkční. Šest přístrojů na palubě patří agentuře NASA a dalších šest soukromým společnostem. „Slunce dopadá na solární pole a nabíjí naše baterie. Poskytujeme energii vesmírné lodi a jsme ve 100% stavu nabití. To je fantastické,“ uvedl Altemus.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze