Rusko chce mít do roku 2027 na oběžné dráze vlastní vesmírnou stanici

Rusko chce mít do roku 2027 na oběžné dráze vlastní vesmírnou stanici
Fotografie: NASA
  • Roskosmos chce první modul vypustit do roku 2027
  • V následujících letech chce přidat další tři moduly
  • Na ISS zůstanou ruští kosmonauti do roku 2028

Rusko již před nějakou dobou oznámilo, že chce mít svoji vlastní vesmírnou stanici ROS. Nejen z důvodu, že Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) je již zastaralá, ale i kvůli konfliktu na Ukrajině, kdy Západ uvaluje na Rusko sankce, a tak aktuálně další spolupráce není možná. Podle reuters.com chce Roskosmos na oběžnou dráhu vypustit první modul stanice do roku 2027 a kompletní vesmírnou stanici chce mít dostavěnou do roku 2030.

Všichni sami moc dobře víte, v jakém stavu se ISS nachází. A to nejdůležitější: nesmíme dovolit žádnou pauzu v našem pilotovaném kosmickém letu,“ řekl podle krone.at šéf Roskosmosu Jurij Borisov, který již podepsal s 19 společnostmi dohodu pro vytvoření nové stanice. První vypuštěný modul by měl sloužit pro vědu a energii, do roku 2030 pak budou připojeny další tři moduly. Rusko pak počítá ještě s dalšími dvěma moduly, které se k vesmírné stanici připojí mezi lety 2031 a 2033.

Vesmírná stanice je posledním místem, kde funguje spolupráce mezi Ruskem a USA. Rusko po útoku na Ukrajinu a udělení sankcí hrozilo, že z ISS odejde. To by byl problém, jelikož ruská strana stanice zajišťuje její výšku. Pokud by tedy došlo k odpojení, stanice by začala postupně klesat. Nakonec ale došlo k dohodě mezi NASA a Roskosmosem a vzájemná spolupráce na ISS bude trvat do roku 2028.


ISS bude fungovat do roku 2030, kdy bude nakonec opuštěna a plánovaně navedena do atmosféry. O deorbitaci se postará společnost SpaceX, která vyrobí novou kosmickou loď určenou přesně pro tento manévr. Vesmírná stanice již přesluhuje – její výstavba začala už v roce 1998, a tak je jasné, že její vybavení je zastaralé a astronauti tráví čím dál více času opravami a výměnou nefunkčního vybavení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze