Samsung Electronics

Tajemství nejúspěšnějších společností
Samsung Electronics
Fotografie: mobilenet.cz
  • Korejský technologický výrobce zaznamenal prudký růst a vysokou poptávku hned od počátků jeho působení
  • Nyní má přes 287 tisíc zaměstnanců v 74 zemích
  • Je známý chytrými telefony, hodinkami, televizemi ale i domácími spotřebiči

Dnes si posvítíme na konkurenta Applu. Společnost Samsung Electronics se rychle stala předním výrobcem elektroniky na korejském trhu a nyní je celosvětově uznávaným technologickým vůdcem odvětví. Má přes 287 tisíc zaměstnanců v 74 zemích světa a velmi se zajímá o udržitelnost. Pokud chcete vědět, jak se dostala na vrchol, čtěte dál.

Korejská společnost, který dobyla svět

Společnost začala na korejském trhu působit v roce 1969 a prudký růst v odvětví domácí spotřební elektroniky zaznamenala velmi brzy. Výroba černobílých televizorů byla zahájena v roce 1970 a model P-3202 byl už o rok později exportován do Panamy. Černobílé televizory pro domácí trh se začaly vyrábět v roce 1972, o dva roky později se k nim přidaly pračky i ledničky. V roce 1975 byl na trh uveden třetí televizor společnosti Samsung – Econo TV – se systémem rychlého spuštění. Společnost o rok později pokořila výrobou jednoho miliónu černobílých televizorů důležitý milník. V roce 1976 proto zahájila export televizorů barevných a také jejich velkovýrobu. Mimo toho ale Samsung odkoupil 50% podíl ve firmě Korea Semiconductor, čímž si upevnil svou vedoucí pozici ve výrobě polovodičů.

V roce 1978 byly na světě již 4 miliony černobílých televizorů Samsung. Téhož roku také společnost založila první pobočku ve Spojených státech. O rok později se k televizorům, ledničkám a pračkám přidala i výroba mikrovlnných trub. Vyvinuty byly také videopřehrávače se systémem VHS.

Samsung

V roce 1980 byla zahájena výroba klimatizačních zařízení. Zásadní mezník také představovalo sloučení společností Samsung Electronics a Samsung Semiconductor. Společnost se stále více orientovala na technologie. To vedlo k vytvoření dvou ústavů pro výzkum a vývoj, které napomohly rozšířit působnost firmy do oblastí elektroniky, polovodičů, optických telekomunikací a nových oborů technologické inovace. V roce 1983 začal Samsung vyrábět také osobní počítače. Začátkem 90. let 20. století docházelo ke slučování společností, tvorbě koalic a k odkupům. Nastal čas konkurence, která představovala pro technologické firmy velkou výzvu – Samsung si s ní ale hravě poradil. Všechny příležitosti maximálně využil a změnil svou obchodní strategii tak, aby lépe odpovídala požadavkům trhu. V roce 1991 představil svůj první telefon s mobilním bezdrátovým sluchátkem a o rok později vyvinul i systém pro mobilní telefony.

V polovině 90. let se společnost zaměřila na výrobu produktů světové úrovně a spokojenost zákazníků. Zlepšení společenské odpovědnosti firmy šlo ruku v ruce se změnou podnikání a vizí „kvalita především“. Mezi lety 1994 a 1996 tak Samsung představil 17 nových výrobků, mezi kterými byly polovodiče, počítačové monitory, TFT-LCD obrazovky i barevné katodové obrazovky. Některé z nich se zařadily mezi pět nejlepších výrobků z hlediska podílu na světovém trhu v příslušných oblastech a zbytek získal to nejvyšší tržní ocenění.

V roce 1997 postihla korejské podniky finanční krize, Samsung Electronics ale díky vedoucímu postavení pokračoval v růstu. O rok později byla zahájena velkovýroba celosvětově prvních digitálních televizorů a mimo toho byl také dokončen vývoj televizoru s plochou obrazovkou. V roce 1999 byl vyvinut první chytrý telefon, tedy mobilní telefon s bezdrátovým připojením k internetu, a téhož roku byl na trh uveden celosvětově první mobilní telefon schopný přehrávat soubory ve formátu MP3. Rok 2000 přinesl digitální éru, se kterou se pojily revoluční změny a nové příležitosti. Samsung se vydal cestou inovací, vyspělých technologií a kvalitních produktů. V roce 2006 se společnost stala jedničkou z hlediska podílu na globálním trhu s televizory a o rok později se stala i oficiálním technologickým partnerem Olympijských her.

V roce 2010 se Samsung stal nejlepší globální firmou z hlediska objemu prodeje elektroniky a téhož roku uvedl na trh řadu chytrých známých telefonů Galaxy s operačním systémem Android. O tři roky později byl na globálním trhu představen mobilní telefon Galaxy S4.

Samsung Galaxy S4
Samsung Galaxy S4

V roce 2014 přišel Samsung s chytrým telefonem, který měl zakřivený okraj obrazovky. Společně se zařízením Galaxy Note Edge byly na trh uvedeny také hodinky Gear S s konektivitou 3G. O rok později byly na světě stylové chytré hodinky Gear S2 s otočnou lunetou. Téhož roku byla také spuštěna mobilní platební služba Samsung Pay.

Galaxy Note Edge
Galaxy Note Edge

Kromě hodinek byly v roce 2015 představeny mobilní telefony Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge, které měly jako první na světě oboustranně zakřivený displej. O rok později následovaly telefony Galaxy S7 a Galaxy S7 Edge a v roce 2017 vstoupily na trh modely Galaxy S8, S8+ a Note8.

S rokem 2018 přišly na trh televizory QLED a celosvětově první modulární nástěnná televize značky – The Wall. Nové mobilní telefony nesly názvy Galaxy S9, S9+ a Galaxy Note9. O rok později byl představen Galaxy S10 5G s konektivitou pro sítě 5G a ohebný telefon Galaxy Fold, který odstartoval novou kategorii mobilních zařízení značky Samsung.

Minulý rok byly představeny telefony Galaxy Z Flip a Galaxy Z Fold2 s inovativními tvarovými faktory. Na trh byla ale uvedena i série mobilních telefonů Samsung Galaxy S20. Mimo toho Samsung přišel s novými televizory Samsung MicroLED, které se pyšní 110palcovou úhlopříčkou displeje, a s produktovou řadou inteligentních praček, které jsou energeticky úsporné.

The Wall
The Wall MicroLED

S čím Samsung přijde dál?

Nové modely chytrých telefonů s ohebnými displeji by mohly být dostupné už za pár týdnů. V srpnu bychom se tak měli dočkat představení nového Samsungu Galaxy Z Fold3 a telefonu s véčkovou konstrukcí – Samsungu Galaxy Z Flip3. Poté budou následovat předobjednávky a po nich půjdou telefony do volného prodeje. Spekuluje se však, že společnost představí i nové hodinky Galaxy Watch 4 s operačním systémem od Googlu – Wear OS.

Lee Byung-chul, zakladatel společnosti Samsung Group

Lee Byung-chul založil konglomerát Samsung Group, který má pod sebou mnoho společností (včetně Samsung Electronics), v roce 1938. Tenkrát se ale jednalo o malý podnik zvaný Samsung Store, který se rozrostl až časem.

Lee Byung-chul
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze