Šéf Roskosmosu se znovu vyjádřil k ukončení spolupráce na ISS

Šéf Roskosmosu se znovu vyjádřil k ukončení spolupráce na ISS
Fotografie: NASA
  • Borisov řekl, že se Rusko stáhne z ISS po roce 2024
  • Uvedl, že před opuštěním ISS informují partnery minimálně rok dopředu
  • Roskosmos se také obává postupného selhávání systémů u stárnoucích modulů

26. července nově jmenovaný šéf Roskosmosu řekl, že po roce 2024 se stáhnou z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). To vyvolalo obavy, jelikož ruská strana stanice udržuje pomocí motorů ISS na oběžné dráze. V rozhovoru pro televizi Russia 24 nedávno uvedl, že Rusko z ISS odejde po roce 2024, čímž nespecifikoval přesné datum. „Oznámili jsme, že tak hodláme učinit nikoli od roku 2024, ale po roce 2024,“ řekl Borisov v rozhovoru.

Znovu zdůraznil, že nadále budou dodržovat veškeré dohody s partnery ISS a před odstoupením je informují minimálně rok dopředu tak, jak je vyžadováno. Také uvedl, že odchod z ISS může trvat až dva roky. „Po roce 2024 zahájíme proces odchodu. Ať už to bude v polovině roku 2024, nebo 2025 – to vše ve skutečnosti závisí na stavu a výkonnosti samotné ISS,“ řekl Borisov.


Podle spacenews.com představitelé Roskosmosu informovali NASA, že se Rusko nejspíše z ISS nestáhne dříve, než začne na oběžné dráze stavět vlastní vesmírnou stanici. To by mělo být nejdříve v roce 2028. Nepředpokládá se však, že by Rusko nakonec spolupracovalo až do roku 2030, kdy by měla ukončit práci na vesmírné stanici NASA. Borisov také poukázal na stárnoucí vybavení stanice, kdy se bojí selhávání systémů, jelikož už nyní podle něj posádka, včetně americké strany, tráví čím dál delší dobu údržbou.

NASA má nato opačný názor a uvedla, že americký segment stanice má dostatek času k výzkumným aktivitám a chtějí nadále pracovat na tom, aby vesmírná stanice fungovala do roku 2030. Bez ruské části však nemůže ISS fungovat a pokud dojde k ukončení spolupráce, bude potřeba zajistit modul, který stanici udrží na oběžné dráze.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze