Seriály zasazené do historie

To nejlepší z HBO GO
Seriály zasazené do historie
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • Minulý týden jsme se podívali na psychologické a dramatické seriály
  • Dnes to budou historické seriály

Minulý týden jsme vám představili velice oblíbené psychologické a dramatické seriály. Tento týden malinko zvolníme tempo a podíváme se na historické klasiky, vždy alespoň z části natočené podle skutečných událostí.

Černobyl (Chernobyl)

Tento seriál, jehož tvůrcem a zároveň i scénáristou je Craig Mazin, obletěl celý svět. Je to pouze minisérie, která má pět dílů. Černobyl měl na HBO premiéru 6. května 2019. První díl sledovaly 2 miliony diváků. Je také nejlépe hodnoceným seriálem HBO.

Velmi zblízka ukazuje jadernou havárii, která se stala v Černobylu 26. dubna 1986. Šlo o jednu z největších katastrof v historii, kterou způsobil člověk.

Zajímavosti

  • Do dnešního dne žije v zamořených oblastech 11 milionů lidí.
  • Tvůrce seriálu se nechal inspirovat knihou Modlitba za Černobyl autorky Světlany Alexijevičové.
  • V seriálu vidíme, jak z reaktoru vychází hustý černý dým. Ve skutečnosti z něj vycházela trocha bílého kouře a nebezpečná radiace, která ale není vidět.

Toto není obyčejný seriál, je to 5hodinový strhující zážitek, u kterého vám běhá mráz po zádech. Dává vám možnost vcítit se do postav a prožít jednu z největších katastrof v historii. A o politickém systému, ze kterého vám je zle, se bavit ani nebudeme.

Deadwood

Seriál z prostředí westernu, který vytvořil David Milch. Deadwood byl na HBO poprvé uveden 21. března 2004. Seriál je zčásti založen na skutečných událostech. Získal spousty pozitivních ohlasů u kritiků, 8 cen Emmy a jeden Zlatý glób. Poslední epizoda byla odvysílána 27. srpna 2006. Pro jeho velkou slávu se tvůrci po několika letech rozhodli natočit stejnojmenný film, který měl na HBO premiéru 31. května 2019.

Nejdivočejší městečko Divokého západu Deadwood bylo nezákonně založeno na území Indiánů v Jižní Dakotě v době zlaté horečky. Žádné zákony neplatí. Lidé mohou velmi rychle zbohatnout, ale i zemřít.

Zajímavosti

  • V prvním díle Divoký Bill Hickok (Keith Carradine) zastřelí Neda Masona. V záběru můžeme vidět, že střílí ze dvou revolverů současně. Ve skutečnosti tomu ale tak nebylo. Pistolníci nikdy nestříleli ze dvou zbraní naráz. Tvůrci to i tak stále rádi používají.
  • V originálním znění oblíbené slovíčko „fuck“ můžeme v různých tvarech slyšet 2 980× během celého seriálu.

Rozhodně tento seriál není určen slabším povahám. Tvůrci vykreslili Divoký západ a městečko Deadwood do nejmenšího detailu a pravděpodobně přesně taková doba byla. Herci svoje postavy zahráli bez chybičky. Pokud máte rádi takové seriály, rozhodně doporučuji. Jen nechápu, proč jeden a ten stejný herec hraje v první řadě někoho jiného než ve druhé.

Soumrak templářů (Knightfall)

Americký seriál, který vytvořili Don Handfield a Richard Rayner. Soumrak templářů se z velké části natáčel v Česku a v Chorvatsku. V pražském studiu byly postaveny kulisy, které se podobaly středověké Paříži. První řada měla premiéru na stanici History 6. prosince 2017. Během vysílání první řady tvůrci potvrdili natáčení druhé série.

Templářští rytíři museli chránit nejcennější křesťanskou relikvii Svatý grál, který ukrývá zničující tajemství. Seriál nám umožní poznat tento tajný svět bojujících mnichů. Postupně nám ukazuje jejich bitvy, komplikované vztahy s králem Francie a následnou zradu, která nakonec skončila jejich zánikem.

Zajímavosti

  • Při natáčení v českých ateliérech došlo k požáru. Velká část kulis shořela. Škoda se vyšplhala na 100 milionů korun.
  • Kulisy, které napodobily středověkou Paříž, vytvořil Čech Ondřej Nekvasil.

Nejsem zrovna fanoušek této doby a bála jsem se, že mě seriál nebude bavit. Ale jak už jsem v minulosti zmínila, rozhodně edukativní obsah může pomoci školákům pro doplnění učiva. Druhá série byla podle mého o něco lepší. Česká krajina v pozadí příběhu potěší snad každého diváka.

Bratrstvo neohrožených (Band of Brothers)

Když už se vracíme do historie, nesmíme zapomenout na 2. světovou válku. Seriál, na jehož vzniku se podíleli Steven Spielberg a Tom Hanks, byl natočen na motivy stejnojmenné knížky autora Stephena Ambrose. Byl nominován na několik cen a vyhrál 6 Emmy. Má pouze jednu sérii o deseti dílech. Premiéra na HBO proběhla 9. září 2001. O rok později bylo všech deset dílů vydáno na DVD.

Příběh pojednává o americké 101. výsadkové divizi, která se v roce 1994 v den D účastnila výsadku ve Francii a v roce 1945 pomáhala dobýt Hitlerovo orlí hnízdo. Jsou odhodlaní bojovat až do konce, osvobodit vězně z koncentračních táborů a zvítězit. A na konci všech bojů vědí, že jejich společné zážitky je spojují navždy.

Zajímavosti

  • Aby se herci do svých rolí ještě více vžili, absolvovali 10denní výcvik pod vedením kapitána Dale A. Dyea. Jeden den výcviku trval zhruba 16 hodin.
  • Natáčení bylo velmi náročné. Pracovalo na něm 700 lidí denně. Natáčení se zúčastnilo 2 tisíce komparzistů.
  • Seriál obsahuje i setkání s vojáky, kteří boje přežili a vzpomínají na válku.

Vážně dokonale natočený seriál. A není se čemu divit, na jeho natáčení se podílela obrovská řada lidí a náklady také nebyly zrovna malé. Ale vyplatilo se. Dál nebudu nic prozrazovat. Podívejte se a posuďte sami.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze