Testování motorů u čínské rakety skončilo nečekaným vzlétnutím a výbuchem

Testování motorů u čínské rakety skončilo nečekaným vzlétnutím a výbuchem
Fotografie: unsplash.com
  • Raketa Tianlong-3 provedla zážeh motorů a nepředvídatelně vzlétla
  • Po vypnutí motorů došlo k jejímu zřícení a na zemi explodovala
  • Podle společnosti došlo ke konstrukčnímu selhání

Čínská komerční společnost Space Pioneer dnes provedla testovací zážeh motorů u svého prvního stupně rakety. Ten ale dopadl naprosto neočekávaně. Nosná raketa Tianlong-3 měla dle plánu zapálit svých devět motorů v rámci zkoušky v testovacím zařízením Gongyi v provincii Chenan. Raketa je přirovnávána k Falcon 9 od SpaceX. Je znovupoužitelná, její průměr je 3,8 metru a na nízkou oběžnou dráhu dokáže vynést až 17 tun užitečného zatížení.

Raketa však nečekaně vzlétla a začala stoupat. Podle spacenews.com se zřítila asi 50 vteřin po vzletu. Po dopadu došlo k explozi, pravděpodobně způsobené nespáleným palivem. Společnost jako důvod selhání uvedla, že došlo ke konstrukčnímu selhání, kdy se nosná raketa odpojila od odpalovacího zařízení. Následně počítač umístěný v raketě vypnul motory a raketa se zřítila na horu 1,5 km jihozápadně od odpalovací rampy. Pokud by nedošlo k vypnutí motorů, raketa by letěla ještě několik minut.

Přestože raketa dopadla na zem a došlo k výbuchu, nebyly hlášeny žádné oběti. Testovací místo je dále od obydlené oblasti a před samotnou zkouškou společnost spolupracovala s místní vládou a předem byla zorganizována evakuace lidí bydlících v okolí.


Incident přichází jen několik dní poté, co kus čínské rakety Dlouhý pochod 2C dopadl do obydlené oblasti a při pádu vypouštěl toxický dým. K explozím došlo několikrát i u společnosti SpaceX, a to při testování rakety Falcon 9 a následně i u rakety Starship. Bylo to ale v rámci testovacích letů, kdy raketa měla povolení vzlétnout. SpaceX své rakety vyvíjí jinak než ostatní společnosti. Ty se snaží, aby první let rakety proběhl bez jakýchkoliv komplikací. SpaceX vyrobí několik prototypů a na základě neúspěšných letů je postupně vylepšuje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze