Lunární modul Peregrine nekontrolovatelně míří k Zemi. Představuje riziko?

Lunární modul Peregrine nekontrolovatelně míří k Zemi. Představuje riziko?
Fotografie: Astrobotic
  • Modul odstartoval 8. ledna, po několika hodinách však nastala anomálie
  • Neustále ztrácí pohonnou hmotu a postupně se blíží k Zemi
  • Tým společnosti Astrobotic uvedl, že při vstupu do atmosféry celý shoří a nepředstavuje pro Zemi riziko

Lunární modul Peregrine od společnosti Astrobotic odstartoval na vrcholu rakety United Launch Alliance (ULA) 8. ledna a na měsíční povrch se měl dostat 23. února, kde měl přibližně 10 dní shromažďovat nejrůznější data. S sebou nesl i několik přístrojů od NASA, které měly posloužit pro budoucí mise Artemis. Jen několik hodin po startu však bylo jasné, že lander se na Měsíc nepodívá. Došlo u něj k anomálii, kdy ztratil velké množství pohonné hmoty a tím i možnost řízeně sestoupit na naši přirozenou družici.

Společnost už dříve prohlásila, že i když bude mise neúspěšná, pokusí se získat co nejvíce dat, než bude modul zničen. V poslední aktualizaci pak uvedla, že společně s NASA hledala nejlepší možnou cestu, jak bezpečně Peregrine zničit s ohledem na satelity na oběžné dráze. „Doporučení, které jsme obdrželi, je nechat kosmickou loď shořet během opětovného vstupu do zemské atmosféry. Vzhledem k tomu, že se jedná o komerční misi, je konečné rozhodnutí o konečné trase letu Peregrine v našich rukou. Zodpovědným ukončením Peregrinovy mise přispějeme k zachování budoucnosti cislunárního prostoru pro všechny,uvedla společnost.

I přes potíže s pohonnými hmotami, se společnost snažila modul stabilizovat a sepnout všechna užitečná zatížení, aby bylo nasbíráno co nejvíce dat. Palivo však nadále uniká, i když o poznání pomaleji, než při vzniku problému. Tým však předpokládá, že lander má dostatek paliva alespoň pro malé manévry. Ke včerejšímu dni se nacházel od Země více jak 370 tisíc kilometrů a neustále se přibližuje.


Aktuálně Astrobotic spolupracuje s NASA na řízeném návratu Peregrine do atmosféry, kde by měl celý shořet. Společnost nepředpokládá, že by modul mohl představovat jakékoliv riziko pro Zemi. „Je nám velkou ctí být z první ruky svědkem hrdinského úsilí našeho řídícího týmu mise, který překonává obrovské problémy při obnově a provozu kosmické lodi po pondělní anomálii pohonu. Těším se, že se o tyto a další pozoruhodné příběhy podělíme po skončení mise 18. ledna. Tato mise nás už tolik naučila a dala mi velkou důvěru, že naše další mise na Měsíc dosáhne hladkého přistání,” řekl výkonný ředitel Astrobotic John Thornton.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze