Sledujte dnes živě oznámení astronautů mise Artemis II

Sledujte dnes živě oznámení astronautů mise Artemis II
Fotografie: NASA
  • Živé vysílání NASA zahájí v 17:00 SELČ
  • Budou oznámeni tři astronauti NASA a jeden z CSA

Dnes od 17:00 středoevropského času zahájí NASA s CSA (Kanadská kosmická agentura) živé vysílání, při kterém bude oznámena čtveřice astronautů, kteří se již příští rok vydají k Měsíci v kosmické lodi Orion, a dokončí tak poslední letový test před samotným přistáním na Měsíci. Tito astronauti se tak jako první od programu Apollo přiblíží k měsíčnímu povrchu. Tenkrát se na povrch Měsíce podívali pouze muži a NASA chce v rámci programu Artemis na jeho povrch dostat i ženu a osobu jiné než bílé barvy pleti.

Jeden z astronautů bude vybrán z CSA na základě dohody mezi oběma agenturami. Kanada za tohoto astronauta dodá na měsíční základnu Gateway robotické rameno Canadarm3. Ve výběru to bude mít ale mnohem snazší než NASA, jelikož CSA má podle space.com čtyři aktivní astronauty a NASA 41.

Program Artemis se již plánuje přes deset let a jeho záměrem je návrat lidí na Měsíc. Byla postavena Space Launch System (SLS), která je doposud nejsilnější raketou, která je schopná vzlétnout, a kosmická loď Orion, jež od dob Apolla prošla výraznými změnami. Kdo tedy jako první poletí v této kosmické lodi statisíce kilometrů od Země? To se dozvíme už dnes.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze