Sledujte v noci ze středy na čtvrtek meteorický roj Geminidy

Sledujte v noci ze středy na čtvrtek meteorický roj Geminidy
Fotografie: unsplash.com
  • Nejlepší čas pro pozorování bude po půlnoci až do svítání
  • Meteory pochází z asteroidu 3200 Phaethon
  • Při dobré viditelnosti prolétne na obloze průměrně 120 meteorů za hodinu

Jeden z nejlepších a nejlépe viditelných meteorických rojů je tady. Geminidy každoročně vrcholí v půlce prosince a v rámci České republiky bude nejlepší noc pro pozorování ze středy na čtvrtek. Původem tohoto roje je asteroid 3200 Phaethon a název Geminidy vznikl z důvodu, že meteory vylétají ze souhvězdí Blíženců.

Poprvé se tento meteorický roj začal objevovat v polovině 19. století, kdy bylo vidět však jen pár desítek meteorů za hodinu. Nyní Geminidy produkují podle earthsky.com v průměru 120 průletů za hodinu při dobré viditelnosti a předpokládá se, že do budoucna bude toto číslo opět klesat. Padající hvězdy, jak se průletům meteorů také říká, budou nejlépe pozorovatelné po půlnoci a před svítáním ze 14. na 15. prosince. Je však potřeba najít místo bez světelného smogu, nejlépe tedy někde na kopci, bez veřejného osvětlení.


Meteorické roje většinou pocházejí z komet – Geminidy však vznikají z asteroidu. Phaethon má v průměru 5,10 kilometrů a oběhne Slunce za 1,4 pozemského roku. Nejblíže v tomto století se k nám Phaethon přiblíží v roce 2093, kdy prolétne ve vzdálenosti 3 milionu kilometrů. Vědci se domnívají, že se jedná o vyhaslé kometární jádro, nebo nový druh objektu, který astronomové nazývají kamenná kometa. Meteory budou létat průměrnou rychlostí 35 km/h a postupně shoří v zemské atmosféře.

Jak Geminidy sledovat?


Pokud se budete chtít na meteorický roj podívat, není potřeba žádného vybavení. Jakmile najdete místo pro pozorování, je potřeba počkat asi 20 minut, než si vaše oči zvyknou na tmu. Abyste tedy viděli padající meteory, vyčleňte si alespoň hodinu, meteory totiž mohou přicházet ve vlnách.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze