Sledujte živě druhý komerční let do vesmíru s Virgin Galactic

Sledujte živě druhý komerční let do vesmíru s Virgin Galactic
Fotografie: Virgin Galactic
  • Živé vysílání můžete sledovat dnes od 17:00
  • Nosné letadlo vypustí VSS Unity ve výšce 15 000 metrů, kde bude pokračovat na okraj vesmíru
  • Posádka i piloti zažijí několik minut beztíže a poté se vrátí zpět na kosmodrom

Společnost Virgin Galactic dnes odpoledne podnikne svůj druhý komerční let do vesmíru s názvem Galactic 02. V kosmickém letadle VSS Unity poletí tři soukromí astronauti, jejich instruktorka Meth Moses, která poletí již počtvrté a dva piloti – CJ Struckow a Kelly Latimer. Oba piloti dříve pracovali pro NASA a mají tak dostatečné zkušenosti s pilotováním letadel. Živé vysílání podle popisu mise začne dnes od 17:00 SELČ. Ačkoliv Virgin Galactic neuvedl přesný čas startu, očekává se, že se tak stane chvíli po začátku vysílání.

Posádka bude startovat z kosmodromu America v Novém Mexiku, kde je připraveno nosné letadlo VMS Eve, které pod svým křídlem ponese VSS Unity. Jakmile letadlo vystoupá do výšky přibližně 15 000 metrů, vypustí kosmické letadlo, které zažehne svůj raketový motor a poletí až na okraj vesmíru. Tam posádka zažije několik minut bez tíže a poté se opět vrátí zpět na zem. Celý let by měl trvat asi hodinu a půl.

Prvním vesmírným turistou při této misi bude Jon Goodwin. Tomuto osmdesátiletému bývalému olympionikovi byla diagnostikována Parkinsonova choroba a tím se tak stane teprve druhým člověkem, který se s touto diagnózou podívá do vesmíru. K němu se přidá Keisha Schahaff, která místo na tomto letu získala v loterii, kterou Virgin Galactic v roce 2021 organizoval. Jelikož vyhrála dvě letenky, s sebou vzala svoji dceru Anastatiu Mayers, která se ve svých 18 letech stane druhou nejmladší osobou, která dosáhne vesmíru.


Nosné letadlo budou pilotovat Nicola Pecile a Mike Masucci, kteří nalétali již tisíce hodin na různých typech letadel. Tito piloti jako jediní z posádky nedosáhnou vesmíru, jelikož se s nosným letadlem po odpojení VSS Unity vrátí zpět na kosmodrom. Oba však již mají status astronauta, jelikož při první komerční misi Galactic 01 pilotovali VSS Unity.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze