Virgin Galactic se chystá na svůj první komerční let. Proběhne už zítra

Virgin Galactic se chystá na svůj první komerční let. Proběhne už zítra
Fotografie: Virgin Galactic
  • Letadlo Eve odstartuje v 17:00 SELČ
  • Do vesmíru se podívají 4 cestující a dva piloti vesmírného letadla
  • Během letu zažijí několik minut beztíže a poté se vrátí zpět na Zemi

Společnost Virgin Galactic se drží plánu, který si dala. 25. května proběhl poslední testovací let, který dopadl úspěšně, a společnost v té době uvedla, že chce začít s komerčními lety hned následující měsíc. A tak se také stalo. První komerční let s označením Galactic 01 je naplánován na zítřejší odpoledne – přesněji v 17:00 SELČ. Společnost bude start vysílat online.

Virgin Galactic používá pro své lety do vesmíru nosné letadlo VMS Eve, které pod křídlem nese vesmírné letadlo VSS Unity. Celkem poletí osm lidí, přičemž čtyři tvoří posádku – Kelly Latimer a Jameel Janjua pilotují Eve a Mike Masucci a Nicola Pecile Unity. Do vesmíru se pak podívá celkem šest lidí, přičemž čtyři jsou cestující:

  • Walter Villadei: plukovník z italského letectva, který podle popisku Virgin Galactic trénuje profesionální astronauty k letům na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Na sobě bude mít speciální oblek, který bude sledovat fyziologické funkce v mikrogravitaci.
  • Angelo Landolfi: podplukovník z italského letectva a lékař, který absolvoval výcvik jako letový chirurg v rámci výcviku kosmonautů.
  • Pantaleone Carlucci: na misi bude sloužit jako specialista na užitečné zatížené a jako palubní inženýr. Během letu bude mít na sobě několik senzorů, které budou měřit kognitivní funkce a srdeční frekvenci.
  • Colin Bennet: trenér celé posádky Galactic 01, v současné době pracuje pro společnost jako instruktor astronautů. Letěl při zkušební misi Virgin Galactic 003, kde byl i zakladatel společnosti Richard Branson.

Podle space.com stojí letenka na VSS Unity 450 000 dolarů (9,7 milionů korun) a místa ve vesmírném letadle si zakoupilo přibližně 100 zákazníků. Jakmile letadlo po vzlétnutí dosáhne výšky asi 15 000 metrů, Unity se odpojí a bude pokračovat až na hranici vesmíru. Posádka zde zažije několik minut beztíže a poté se vrátí zpět na Zemi. Tento let by měl trvat přibližně 90 minut a celkově bude zahrnovat 13 experimentů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze