SpaceX na prototypu Starship otestoval už 31 motorů

SpaceX na prototypu Starship otestoval už 31 motorů
Fotografie: SpaceX
  • Původně se mělo na prototypu otestovat všech 33 motorů
  • Nosná raketa Super Heavy překonala rekord v počtu zažehnutých raketových motorů
  • Dokud SpaceX nedostane povolení od úřadu, nemůže Starship vzlétnout

Elon Musk nedávno na Twiterru uvedl, že plánuje testovací let s prototypem Starship na konci února, případně v březnu a zatím to vypadá, že po neustálých odkladech by mohlo být toto datum reálné. Včera bylo zažehnuto na prototypu Super Heavy 31 motorů Raptor 2 z celkových 33. Navíc se test obešel bez požáru, který předchozí pokusy doprovázel.

Podle teslarati.com mělo být původně zažehnuto všech 33 motorů, ale jeden byl ručně deaktivován těsně před započetím zkoušky, druhý motor se pak automaticky vypnul při pokusu o zažehnutí. Zažehnutí motorů trvalo celkem asi jen 5 vteřin a do nádrží bylo natankováno asi 3 000 tun kapalného kyslíku a metanu. Podle Muska by i tento počet motorů stačil k tomu, aby raketa dosáhla oběžné dráhy.

I když byly dva motory vyřazeny z provozu, přesto Super Heavy překonala rekord v počtu současně zažehnutých raketových motorů. Doposud držela rekord sovětská raketa N1, která čtyřikrát odstartovala s 30 motory NK-15, ačkoliv žádný z těchto letů nebyl úspěšný. Jestli byl však tah ze Super Heavy větší než ze sovětské rakety, SpaceX ani Elon Musk neuvedl, ale jisté je, že každý motor Raptor 2 je schopný vyvinout tah až 230 tun.


Raketa bez povolení úřadu nevzlétne

Aby SpaceX mohl získat povolení pro testovací let, je potřeba zažehnout všech 33 motorů. Povolení musí udělit Federální úřad pro letectví (FAA). Může se však také stát, že by úřad souhlasil i s testovacím letem při nižším počtu motorů. Aktuálně je raketa Starship rozložena na nosnou raketu Super Heavy a Starship. Pokud SpaceX vyhodnotí tento test za dostatečný, nejspíše obě části rakety opět naskládá na sebe a provede další „zkoušku mokrých šatů“, kdy se do rakety natankuje palivo a proběhne simulace odpočtu do startu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze