Sluneční clona Webbova teleskopu byla úspěšně rozložena

Sluneční clona Webbova teleskopu byla úspěšně rozložena
Fotografie: NASA
  • Sluneční clona byla plně rozvinuta 4. ledna
  • Štít má celkem pět vrstev a udrží přístroj při teplotě -233 stupňů Celsia

Tým vesmírného teleskopu Jamese Webba plně rozvinul 21metrovou sluneční clonu, která je klíčová pro úspěšné vědecké operace. Informaci uvedla NASA 4. ledna. Sluneční clona o velikosti tenisového kurtu byla před startem složena tak, aby se vešla do vznosné rakety Ariane 5. Clonu pak začal tým rozpínat tři dny po startu, tedy 28. prosince.

Je to poprvé, kdy se někdo pokusil umístit do vesmíru tak velký dalekohled,“ řekl Thomas Zurbuchen, přidružený správce ředitelství vědeckých misí NASA ve Washingtonu. Pětivrstvá sluneční clona bude chránit dalekohled před světlem, ale i teplem Slunce, Země a Měsíce. Každá folie je tenká asi jako lidský vlas a je potažena reflexním kovem. Navíc poskytuje ochranu více než 1 milion SPF. Těchto pět vrstev tak dokáže udržet vědecké přístroje teleskopu při teplotě -233 stupňů Celsia. Tato teplota je důležitá k tomu, aby mohl Webbův teleskop zachytit i to nejméně slabé infračervené světlo ve vesmíru.


Rozložení a napnutí clony vyžadovalo 139 z celkových 178 uvolňovacích mechanismů, které Webb má. „Tento milník představuje průkopnického ducha tisíců inženýrů, vědců a techniků, kteří strávili významnou část své kariéry vývojem, navrhování, výrobou a testováním této první vesmírné technologie svého druhu,“ uvedl Jim Flynn, manažer sluneční clony v Northrop Grumman.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze