Sonda CAPSTONE pořídila první snímky měsíčního severního pólu

Sonda CAPSTONE pořídila první snímky měsíčního severního pólu
Fotografie: NASA
  • Fotografii pořídila 3. května při přiblížení k měsíčnímu povrchu
  • Úspěšně také otestovala navigační technologie i splnila dobu, po kterou měla kroužit okolo Měsíce
  • Na oběžnou dráhu se později umístí vesmírná stanice Gateway, která bude sloužit pro mise Artemis

Mise CAPSTONE (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment) odstartovala minulý rok v červnu na raketě Electron z Nového Zélandu. Sonda od NASA je důležitou součástí budoucích misí Artemis, jelikož má na oběžné dráze Měsíce ověřit, zda je vhodná pro umístění vesmírné stanice Gateway, která bude spojovacím místem pro astronauty mezi Zemí a Měsícem.

Jako nejlepší místo byla vybrána takzvaná halo oběžná dráha, která je téměř přímočará a vyžaduje pro udržení se na ní nejméně energie. Sonda tak obíhá Měsíc ve vzdálenosti 1 600 km až 70 000 km. NASA nyní uvedla, že CubeSat poprvé otestoval navigační technologii podobnou GPS, která později pomůže navigovat jednotlivé mise k Měsíci. Kromě toho sonda 3. května pořídila první snímky povrchu Měsíce blízko jeho severního pólu.

Otestování navigační technologie není jediným úspěchem. Dalším cílem bylo, aby sonda obíhala na vybrané oběžné dráze alespoň 6 měsíců, což bylo taktéž splněno. Primární cíle mise byly tedy dokončeny a nyní bude CAPSTONE pokračovat v obíhání kolem přirozené družice Země a testovat palubní technologie po dobu jednoho roku.


Gateway

Vesmírnou stanici Gateway NASA plánuje umístit na oběžnou dráhu pro jednodušší dopravování astronautů i zásob na Měsíc. Podle NASA bude zahrnovat několik dokovacích portů pro kosmické lodě, moduly pro krátkodobý pobyt astronautů i místo pro experimenty a výzkum. Na výstavbě se budou podílet i agentury ESA, CSA a JAXA, startovací služby poskytne SpaceX.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze