Sonda CAPSTONE úspěšně vstoupila na oběžnou dráhu Měsíce

Sonda CAPSTONE úspěšně vstoupila na oběžnou dráhu Měsíce
Fotografie: NASA
  • Sonda dorazila na halo oběžnou dráhu Měsíce po více jak čtyřech měsících
  • Na oběžné dráze stráví minimálně půl roku, kde bude provádět komunikační a navigační testy
  • Na stejném místě chce v roce 2024 NASA začít stavět Gateway

CubeSat o velikosti mikrovlnné trouby a váze 30 kg odstartoval 28. června letošního roku a zamířil na halo oběžnou dráhu Měsíce. Tato běžná dráha je téměř přímočará a udržení se na ní vyžaduje jen velmi málo energie – je tak nejlepší možností pro dlouhodobé mise. CAPSTONE tak byla vyslána na tuto oběžnou dráhu, aby otestovala její stabilitu. NASA na ni do budoucna plánuje umístit Gateway – víceúčelovou základnu pro mise Artemis, která by podporovala dlouhodobý pobyt lidí na Měsíci.

Na oběžnou dráhu sonda doletěla v neděli večer, stala se tak vůbec prvním CubeSatem, který přiletěl k Měsíci. NASA chce začít s vypouštěním prvních částí Gateway v roce 2024, ale nejprve se chce dozvědět o této oběžné dráze více, proto nejdříve vypustila CAPSTONE. Sonda bude obíhat Měsíc nejméně šest měsíců, během kterých bude provádět komunikační a navigační testy.


V příštích pěti dnech CAPSTONE provede dva dodatečné čisticí manévry, aby zpřesnil svou dráhu. Po těchto manévrech tým zkontroluje data, aby potvrdil, že CAPSTONE zůstal na halo oběžné dráze,uvedla NASA. Sonda při své více jak čtyřměsíční cestě ztratila s pozemním týmem kontakt na začátku července, kdy se odpojila od kosmické lodi Rocket Lab. Problém byl ale ihned opraven a druhý den bylo spojení opět navázáno.

A nejednalo se o jediný problém během cesty – 8. září sonda vykazovala anomálii, kvůli které se uvedla do ochranného bezpečnostního režimu. Tým opět problém identifikoval, odstranil jej a dostal sondu opět na správný kurz. K sondě se přidají další CubeSaty, pokud 16. listopadu odstartuje mise Artemis I, která jich s sebou ponese celkem deset.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze