Sonda Gaia objevila dvě černé díry, které jsou k Zemi nejblíže

Sonda Gaia objevila dvě černé díry, které jsou k Zemi nejblíže
Fotografie: ESA/Gaia
  • První je vzdálená od Země 1 560 světelných let, druhá 3 800 světelných let
  • Obě jsou výjimečné tím, že hvězdy kolem nich obíhají ve velkých vzdálenostech
  • Gaia sbírá i nadále data a předpokládá se, že takovýchto černých děr objeví více

Pomocí dat, které dodala sonda Gaia od Evropské kosmické agentury (ESA), byla objevena nejbližší a druhá nejbližší černá díra. Pojmenování dostaly Gaia BH1 a Gaia BH2. První se nachází 1 560 světelných let od Země v souhvězdí Ophiuchus, druhá je 3 800 světelných let daleko v souhvězdí Kentaura. A nejde o blízkost, co z nich dělá zajímavé, výjimečné jsou tím, že hvězdy kolem nich obíhají v mnohem větších vzdálenostech, než bylo dříve pozorováno.

Objeveny byly při studiu pohybu jejich doprovodných hvězd a podivné kolísání v jejich pohybu naznačovalo, že se okolo nachází hmotný objekt. Obě černé díry jsou přibližně 10krát hmotnější než Slunce. Že jde o černé díry, ne o jiné vesmírné objekty, vědci zjistili díky tomu, že z místa nevyzařuje žádné světlo.

Až do nedávna se černé díry objevovaly na základě materiálu, který padal do děr a produkoval rentgenové a rádiové vlny. Nově objevené černé díry lze hledat pouze na základě jejich gravitace, jelikož jsou tak černé, že je nelze vidět. „Vzdálenosti hvězd od černé díry a oběžné dráhy hvězd kolem nich jsou mnohem delší než u jiných známých binárních systémů černých děr a hvězd. Tyto bližší páry nazývané rentgenové dvojhvězdy mají tendenci být velmi jasné v rentgenovém a rádiovém světle, proto se snáze hledají,uvedla ESA.


Gaia měří polohy a pohyby miliard hvězd. Jejich pohyb po obloze může poskytnout informace o objektech, které hvězdy gravitačně ovlivňují, což zahrnuje i černé díry. „Přesnost Gaiiných dat byla pro tento objev zásadní. Černé díry byly nalezeny na základě pozorování drobného kolísání doprovodných hvězd na oběžných drahách kolem nich. Žádný jiný přístroj není schopen takových měření,“ uvedl vědec projektu Gaia Timo Prusti. Sonda poskytla měření ve třech směrech, ale bylo zapotřebí i pozemních observatoří, aby bylo astronomy potvrzeno, že se opravdu jedná o černé díry. Gaia nadále přijímá data, je tak pravděpodobné, že těchto černých děr objeví mnohem více.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze