Sonda Psyche od NASA odstartuje příští rok. Jejím cílem je asteroid Psyche

Sonda Psyche od NASA odstartuje příští rok. Jejím cílem je asteroid Psyche
Fotografie: NASA
  • Sonda odstartuje příští rok v srpnu a doletí k asteroidu v roce 2026
  • Vědci se domnívají, že jde o asteroid bohatý na kovy
  • Sonda s sebou ponese různé vybavení pro zkoumání

Sonda s názvem Psyche má odstartovat příští rok v srpnu k pásu asteroidů, kam by měla dorazit v roce 2026. Jejím cílem je asteroid Psyche, který je tak daleko od Země, že o něm aktuálně víme jen velmi málo. Asteroid se nachází mezi Marsem a Jupiterem. Pro přesnější určení polohy lze využít nástroj Eyes on the Solar System. Z dalekohledu se Psyche jeví pouze jako rozmazaná čmouha, avšak na základě analýzy světla, které se od něj odráží, vědci předpokládají, že se jedná o asteroid bohatý na kovy. Prozkoumání tohoto asteroidu by mohlo pomoci odpovědět na základní otázky, jak se formovala naše sluneční soustava.

Pokud se ukáže, že je součástí kovové jádro, bude členem úplně první generace raných jader v naší sluneční soustavě. To ale opravdu nevíme a nebudeme vědět, dokud se k němu nedostaneme,“ uvedla Lindy Elkins-Tanton z Arizonské státní univerzity, která vede výzkum mise Psyche. Vedla také skupinu, která navrhla v roce 2017 sondu Psyche v programu NASA Discovery.


Sonda Psyche zahájí start z Kennedyho vesmírného střediska NASA v srpnu příštího roku. O 9 měsíců později proletí kolem Marsu, kde využije jeho gravitační sílu a „odrazí se“ až k asteroidu. Celkem sonda uletí 2,4 miliardy kilometrů, než se konečně přiblíží k Psyche, což by dle plánů mělo nastat na konci roku 2025, jak uvedla NASA. Počáteční dráha sondy je naplánována v bezpečné vzdálenosti od asteroidu, asi 700 kilometrů nad jeho povrchem. Postupně tým bude získávat informace o asteroidu a jeho gravitačním poli, bude moci tak sondu bezpečně posunovat blíže až na konečnou vzdálenost 85 kilometrů nad jeho povrchem. Pro zkoumání ponese sonda mnoho užitečných přístrojů, jako je magnetometr (na měření magnetického pole), snímače pro fotografování a mapování povrchu a spektrometry, které určují, z čeho je povrch vyroben.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze