Soukromá mise Ax-1 se odpojí od ISS zítra nad ránem. SpaceX bude vysílat živě

Soukromá mise Ax-1 se odpojí od ISS zítra nad ránem. SpaceX bude vysílat živě
Fotografie: NASA
  • Členové mise Ax-1 budou na ISS o 12 hodin déle, než se předpokládalo
  • Odpojení od ISS bylo posunuto na základě špatné předpovědi počasí
  • Odpojení kapsle je naplánováno na zítřejší 4. hodinu ranní středoevropského času
  • SpaceX bude vše vysílat živě

Soukromá mise Ax-1 na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) je u konce. Astronauti budou na ISS o něco déle, než se předpokládalo. V původní naplánovaný čas je předpovídáno špatné počasí, proto byl návrat posunut o 12 hodin. Odpojení od ISS je naplánováno na zítřejší 4. hodinu ranní a přistát by měla posádka v kapsli Dragon Endeavour dle NASA přibližně ve 21:24 středoevropského času u pobřeží Floridy ve stejný den.

Mise Ax-1 odstartovala k ISS dne 8. dubna na raketě Falcon 9 z Kennedyho vesmírného centra na Floridě. Velitelem mise je zaměstnanec Axiom Space a bývalý astronaut NASA Michael López-Alégria a dalšími členy jsou Larry Connor, Mark Pathy a Eytan Stibbe, kteří údajně zaplatili za misi 55 milionů dolarů (1,2 miliardy korun).


Plán je aktuálně takový, že se ve dvě hodiny ráno středoevropského času uzavře poklop kapsle Dragon a o dvě hodiny později se odpojí od ISS. Poté již začne manévrování kapsle směrem k Zemi. SpaceX uvedl, že začne vysílat online 15 minut před odpojením kapsle od stanice.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze