Soukromá mise Ax-2 odletí k ISS 21. května

Soukromá mise Ax-2 odletí k ISS 21. května
Fotografie: Axiom Space
  • Čtyřčlenná posádka je nyní v povinné karanténě před odletem
  • Velitelkou mise bude Peggy Whitson, která dříve pracovala pro NASA
  • Na ISS se také podívají dva zástupci Saúdské Arábie

Druhá čistě soukromá mise společnosti Axiom Space směřující k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) by měla dle NASA odstartovat 21. května z Kennedyho vesmírného centra na Floridě. Čtyři astronauti k ISS dorazí pomocí rakety od SpaceX Falcon 9 a kosmické lodi Dragon. Pokud by se musel start odložit, další možnost bude hned následující den. V případě dalšího odkladu by se pak odlet posunul až na červen, jelikož bude muset prvně odletět zásobovací mise.

Misi Ax-2 bude tvořit čtyřčlenná posádka složená z velitelky Peggy Whitson, pilota Johna Shoffnera a dvou specialistů mise Aliho Alqarniho a Rayyaanahy Barnawi. Společnost uvedla, že astronauti dokončili výcvik, kde se učili pracovat se všemi přístroji na palubě ISS a nyní jsou před odletem v povinné karanténě. A kdo jsou vlastně členové posádky?

  • Peggy Whitson: aktuálně podle Axiom Space nejzkušenější americká astronautka, která pracovala pro NASA. Má za sebou tři dlouhodobé vesmírné lety a celkově ve vesmíru strávila 665 dní. To je nejvíce ze všech amerických astronautů i astronautek. Při misi Ax-2 se stane první ženou, která bude velet soukromé misi. A není to její jediné prvenství – i na ISS byla první ženou, která sloužila jako velitelka mise, a to hned dvakrát.

  • John Shoffner: od 17 let je dle životopisu pilotem a celkem má nalétáno přes 8 500 hodin. Vždy se zajímal o vesmír – už v dětství založil klub mladých astronautů, kdy v té době létaly mise Gemini a Apollo. Při misi chce provádět několik technologických demonstrací pro inspiraci studentů i pedagogů.

  • Ali Alqarni: pochází z Království Saúdské Arábie, kde je členem letectva a má nalétáno 2 387 hodin s několika typy letadel, včetně stíhaček. Na vesmírnou stanici se dostane podle Axiom Space teprve jako druhý saúdskoarabský astronaut.

  • Rayyanah Barnawi: astronautka Saúdské Arábie, která se zapíše do historie státu jako první žena ve vesmíru. Podle společnosti má téměř deset let praxe ve výzkumu kmenových buněk rakoviny a na tento výzkum se zaměří i na ISS.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze