Mise Ax-2 je u konce. Posádka je zpět na Zemi

Mise Ax-2 je u konce. Posádka je zpět na Zemi
Fotografie: Axiom Space
  • Do vody v Mexickém zálivu dopadla kapsle dnes ráno
  • Posádka strávila na ISS 8 dní a provedla přes 20 experimentů v mikrogravitaci
  • Axiom Space chce do konce roku podniknout ještě jednu soukromou misi

Společnost Axiom Space má za sebou druhou úspěšnou soukromou misi na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). 21. května odstartovala čtyřčlenná posádka z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě v kapsli Dragon od SpaceX a na stanici pobývala od 22. května do včerejšího odpoledne. Těsně po páté hodině odpolední SELČ se kapsle odpojila od modulu Harmony a zamířila zpět k Zemi.

Kapsle dopadla do Mexického zálivu podle space.com dnes v 5:04 SELČ, tím byla celá mise Ax-2 ukončena. „SpaceX, rádi bychom vám řekli, že to byla fenomenální jízda. Opravdu jsme si to všechno užili,“ uvedla po přistání velitelka mise Peggy Whitson. Dalšími cestujícími byli pilot John Shoffner a specialisté mise Ali Alqarni a Rayyanah Barnawi. Ačkoliv se jednalo o soukromou misi, po celou dobu pobytu posádka prováděla různé experimenty.

Axiom Space má s NASA nadstandardní vztahy a je jedinou společnosti, které bylo umožněno soukromě pobývat na ISS. Byla také vybrána pro výrobu skafandrů pro misi Artemis III, kdy více jak po 50 letech přistanou lidé na Měsíci. Od první mise Ax-1 uplynul více než rok, ale společnost touto druhou misí nekončí. Ještě do konce roku chce stihnout třetí a v rámci několika let chce začít s výstavbou své vlastní vesmírné stanice.


Během pobytu posádka Ax-2 strávila na stanici 8 dní a obletěla Zemi 126× a urazila přes 5 milionů kilometrů. Podle společnosti provedla přes 20 experimentů v mikrogravitaci, přičemž sama posádka sloužila jako výzkumný subjekt, kdy na sobě zkoumala dopady mikrogravitace na lidské tělo. Tyto poznatky budou později použity pro budoucí vesmírné lety.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze