Obří raketa Starship by mohla vzlétnout už v únoru

Obří raketa Starship by mohla vzlétnout už v únoru
Fotografie: SpaceX
  • Odkládání testovacího letu je většinou způsobeno získáváním povolení
  • SpaceX stále testuje motory na prototypu Starship i Super Heavy
  • Nejsilnější raketa by měla převážet lidi na Měsíc i Mars

Elon Musk plánuje zkušební orbitální let s obří raketou Starship již dlouho a neustále se objevují překážky, které let oddalují. Nedávno však na Twitteru uvedl, že by testovací let mohl proběhnout na konci února, případně v březnu. Prototyp rakety Starship se dostal v minulosti do stratosféry, ale pouze v jednom případě byl test úspěšný, a to 5. května 2021. Ostatní pokusy skončily podle cnet.com výbuchem. Kromě toho měl prototyp pouze tři motory.

SpaceX poté začal vyrábět další typ motorů Raptor, který bude vložen jak do nosné rakety Super Heavy, tak do Starship. Motory byly již opakovaně testovány na obou částech rakety v kosmodromu Starbase v Texasu, odkud by také měla raketa odstartovat na zkušební let. Ten by měl otestovat poprvé celou raketu Starship. Super Heavy by se měl chvíli po startu oddělit a přistát zpět v Mexickém zálivu, Starship by měl vstoupit na oběžnou dráhu Země a později přistát do oceánu u pobřeží Havaje.

Největší zdržení je zatím spojeno s udělováním licencí od Federálního úřadu pro letectví (FAA). Jen enviromentální přezkoumání trvalo několik měsíců a FAA uzavřel hodnocení s tím, že SpaceX může pokračovat v přípravách, ale zároveň uvedl desítky opatření, které musí SpaceX dodržovat kvůli životnímu prostředí. SpaceX také stále nemá od FAA povolení ke startu, jelikož stále nejsou dokončena požadovaná opatření a zároveň ještě probíhají testy motorů Raptor.


Starship bude schopna létat na Měsíc i Mars

Jakmile raketa Starship vzlétne, stane se nejsilnější raketou, která je schopná létat. Aktuálně rekord drží raketa Space Launch System (SLS), která odstartovala misi Artemis I. Ačkoliv doposud není raketa připravena létat s posádkou, již nyní má jistou spolupráci. NASA ji například využije pro lety na Měsíc v rámci misí Artemis a také na Mars. A nedávno si japonský miliardář Jusaku Maezawa vybral tuto raketu pro komerční let kolem Měsíce, kde si k sobě vybral dalších 8 spolucestujících, mezi kterými je i český tanečník a umělec Yemi A.D. Tento let je naplánován na letošní rok, vzhledem ale k vývoji situace se nejspíše o několik let odloží.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze