NASA změnila pravidla pro soukromé mise na ISS

NASA změnila pravidla pro soukromé mise na ISS
Fotografie: NASA
  • Pravidla byla pozměněna na základě již provedené soukromé mise Ax-1
  • Agentura ještě projednává, zda bude potřeba, aby každému letu velel bývalý astronaut NASA
  • Nově bude také požadovat dostatek času na adaptaci v mikrogravitaci

NASA 1. srpna oznámila změny pro budoucí soukromé mise (neboli PAM) na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Agentura uvedla, že se tak rozhodla na základě zkušeností z první soukromé mise Ax–1 od společnosti Axiom Space, která pobývala na ISS letos v dubnu, stejně jako z dalších kosmických letů s civilní posádkou.

Jednou ze změn, která se stále ještě projednává, je, aby velitelem každé soukromé mise byl bývalý pilotovaný vládní astronaut NASA. „Bývalý astronaut NASA poskytuje soukromým astronautům zkušené pokyny během předletové přípravy a na základě předchozích zkušeností poskytuje spojení mezi rezidentní posádkou ISS a soukromými astronauty, snižuje tak riziko pro operace ISS a PAM,uvádí dokument. Misi Ax–1 vedl bývalý astronaut NASA Michael López–Alegría a již schválenou nastávající misi Ax–2 bude vést také bývalá astronautka NASA Peggy Whitsonová.


Axiom Space tak bude muset nejspíše do budoucna změnit členy posádky, jelikož výkonný ředitel a prezident společnosti Michael Suffredini uvedl, že chce Axiom Space spíše létat se čtyřmi zákazníky než třemi a jedním astronautem. To by mělo dopad na zisk z těchto letů. Podle spacenews.com společnost odmítla sdělit, zda je pro ni zisková i mise o třech platících zákaznících.

Další změnou bude povinnost ohlášení výzkumných plánů v laboratoři ISS alespoň 12 měsíců předem, aby mohlo dojít k přezkoumání a certifikaci. NASA dále bude požadovat po příletu dostatečný čas na adaptaci v mikrogravitaci, než se posádka pustí do své mise, jelikož při Ax–1 López–Alegría uvedl, že zvyknout si na mikrogravitaci přes noc není možné a jejich rozpis plánů neumožnil dostatek času na přizpůsobení se.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze