SpaceX staví v kosmodromu Starbase druhou odpalovací rampu pro Starship

SpaceX staví v kosmodromu Starbase druhou odpalovací rampu pro Starship
Fotografie: SpaceX
  • SpaceX bude potřebovat další odpalovací rampu pro lety na Měsíc a Mars
  • Aktuálně se chystá pátý testovací let Starship

I když zatím Starship není schopná létat s lidmi, SpaceX se musí připravovat na budoucí lety, které jsou s raketou již naplánované na Měsíc a později i Mars. Raketa měří na výšku 121 metrů, a tak bylo potřeba pro ni postavit speciální odpalovací rampu a věž, která dokáže raketu připravit ke startu a zároveň předejde vzniku požárů při zapálení 33 motorů Raptor, které z ní dělají nejvýkonnější raketu na světě.

SpaceX před několika dny na sociální síti X uvedl, že už pracuje na dokončení druhé odpalovací rampy pro tuto obří raketu v kosmodromu Starbase, odkud bude vzlétat. Odpalovací rampa by také měla obsahovat speciální ramena, která budou zachycovat nosnou raketu Super Heavy. Ta se po odpojení horního stupně Starship dostane za pomoci pohyblivých lopatek zpět k odpalovací rampě a ramena ji zachytí. Celá Starship tak bude plně znovupoužitelná.

SpaceX má za sebou zatím čtyři testovací lety, přičemž pouze u posledního se podařilo let dokončit, i když se značným poškozením rakety při průletu atmosférou. Jak uvádí space.com, dva zkušební lety byly provedeny minulý rok a dva letos. Očekává se však, že do několika týdnů odstartuje Starship na svůj pátý let, u kterého se očekává, že bude úspěšně dokončen.


Před každým letem však musí SpaceX vyčkat na povolení od úřadů. Tentokrát by to ale nemělo trvat příliš dlouho, jelikož Federální úřad pro letectví nemusel zahájit vyšetřování po posledním letovém testu, protože nedošlo k nehodě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze