Spojené státy po více jak 50 letech opět přistály na Měsíci

Spojené státy po více jak 50 letech opět přistály na Měsíci
Fotografie: Intuitive Machines
  • Modul Odysseus přistál v oblasti jižního měsíčního pólu 23 minut po půlnoci SEČ
  • Přistání bylo asi o hodinu posunuto, jelikož byl nařízen ještě jeden oběh kolem Měsíce navíc
  • Společnost Intuitive Machines se stala první soukromou firmou, které se podařilo přistát na Měsíci

Společnosti Intuitive Machines se jako první soukromé společnosti podařilo přistát s lunárním modulem na Měsíci. Ačkoliv přistání bylo přibližně o hodinu posunuto, aby modul udělal o jeden oběh více, přistál dle plánu v oblasti jižního měsíčního pólu, poblíž kráteru Malapert A. Spojené státy se tak oficiálně dnes 00:23 středoevropského času vrátily zpět na Měsíc. Je to první krok v programu Artemis, který má dostat na naši jedinou přirozenou družici lidi. Poslední člověk, který stanul na Měsíci, odletěl v prosinci 1972.

Modul byl zkonstruován tak, aby na Měsíci vydržel jeden lunární den, tedy přibližně 14 dní. Stejně jako tomu bylo u Indické mise Chandrayaan 3, která přistála také u jižního měsíčního pólu. Moduly nejsou schopny vydržet mrazivou lunární noc, proto se počítá s jejich funkčností do té doby, dokud na ně dopadají sluneční paprsky.

Před přistáním modul zažehl své motory, aby zbrzdil rychlost a postupně tak začal klesat. Těsně před přistáním však pozemní středisko ztratilo na několik minut signál a získalo potvrzení o přistání až několik minut poté, co lander dosedl. Společnost několik hodin po přistání na sociální síti X uvedla, že Odysseus je na Měsíci ve vzpřímené poloze, začíná odesílat data a pozemní tým čeká na první zaslané snímky.


Modul Odysseus je 4,3 metry vysoký a včetně nohou je 4,6 metru široký. Při startu vážil téměř dvě tuny a je poháněn zkapalněným kyslíkem a metanem. Na Měsíc s sebou dovezl šest přístrojů NASA a šest přístrojů od soukromých společností. Odstartoval 15. února z Kennedyho vesmírného střediska a od 21. února kroužil kolem Měsíce na jeho oběžné dráze. Podle poslední aktualizace NASA budou nyní probíhat další analýzy a monitorování užitečného zatížení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze