Společnost Honeywell vyvinula technologii, která poletí ke Slunci v rámci mise Proba-3

Společnost Honeywell vyvinula technologii, která poletí ke Slunci v rámci mise Proba-3
Fotografie: Honeywell
  • Mise od Evropské kosmické agentury je naplánována na letošní rok
  • Brněnští inženýři vyvinuli technologii, která zaručí bezpečnost a funkčnost satelitu

Na palubě mise Evropské kosmické agentury Proba-3 bude do vesmíru vypuštěna technologie vyvinutá v Brně. Mise, jejíž start je naplánován na rok 2024, bude studovat sluneční korónu – dokumentovat a analyzovat okraj Slunce z mnohem bližší vzdálenosti než kdykoli předtím. Jako součást satelitu v rámci mise Proba-3 Evropské kosmické agentury (ESA) poletí do vesmíru tříosý MEMS gyroskop od společnosti Honeywell. Pokrok ve vesmírných technologiích podporuje soulad společnosti Honeywell se silným megatrendem budoucnosti letectví.

Aby mise přinesla výsledky, poprvé v historii musí dva satelity letět v přesné formaci. První satelit bude vrhat stín a druhý bude moci studovat sluneční korónu, nejkrajnější část sluneční atmosféry. Tříosý MEMS gyroskop od společnosti Honeywell umožní určit natočení satelitu i v případě, že by nebyla k dispozici standardní metoda využívající polohu vůči hvězdám. K tomu může dojít například v případě, že se satelit rychle roztočí a jeho kamera není schopna hvězdy přesně zachytit. Inženýři z brněnského centra Honeywell proto vyvinuli technologii založenou na mikroelektromechanických systémech (MEMS), která zajistí bezpečnost a funkčnost satelitu ve složitých situacích v náročném vesmírném prostředí.

Určování polohy a stabilizace satelitů je dlouhodobá specializace výzkumného a vývojového centra Honeywell v Brně. Vyvíjíme zde řadu dalších zařízení, která umožňují optickou komunikaci mezi satelity, řízení polohy agilních satelitů, nebo efektivní radiofrekvenční komunikaci,“ říká Tomáš Neužil, Technical Manager, Honeywell Aerospace Technologies.

Stále rostoucí počet satelitů na oběžné dráze také zvyšuje potřebu co nejspolehlivěji sledovat jejich polohu a okamžitě reagovat na překážky. Lehká a cenově efektivní technologie založená na MEMS může poskytovat přesná data o poloze, díky nimž se satelit může sám přemístit,“ vysvětluje Tomáš Neužil.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze