Už zítra se pokusí přistát na Měsíci první soukromá společnost

Už zítra se pokusí přistát na Měsíci první soukromá společnost
Fotografie: Intuitive Machines
  • Přistání proběhne zítra v nočních hodinách
  • Modul přistane na jižním měsíčním pólu, kde budou probíhat i mise Artemis
  • Pokud se přistání podaří, bude to poprvé, co Měsíc dobude soukromá společnost

Společnost Intuitive Machines se zítra v noci stane další soukromou společností, která se pokusí přistát na naší jediné přirozené družici. Doposud se to žádné soukromé společnosti nepodařilo a veškeré pokusy skončily nezdarem. Lunární modul Nova-C, pojmenovaný Odysseus, by měl přistát zítra kolem 23:45 středoevropského času a vše bude vysíláno živě. To zařídí NASA, pro kterou je mise nesmírně důležitá – v modulu je celkem šest jejích přístrojů, které jsou důležitou součástí programu Artemis.

Mise odstartovala na raketě Falcon 9 od SpaceX 15. února z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě a k Měsíci tak putuje pouze pár dní. To je velký rozdíl oproti japonské misi, která přistála na Měsíci teprve nedávno, ale kosmická loď byla vypuštěna již v září minulého roku. Podle popisu mise jsou vědecké přístroje uvnitř modulu součástí iniciativy NASA CLPS (Commercial Lunar Payload Services). Jedná se o spolupráci mezi NASA a soukromými společnostmi, které budou postupně dodávat nejrůznější užitečná zatížení na Měsíc, čímž pomohou budoucím astronautům, kteří budou měsíční povrch obývat.

Vědecké přístroje NASA jsou na cestě k Měsíci – obrovský skok pro lidstvo, když se připravujeme na první návrat na měsíční povrch za více než půl století. Tyto odvážné dodávky na Měsíc nejenže přinesou novou vědu na Měsíci, ale podporují rostoucí komerční vesmírnou ekonomiku a zároveň ukazují sílu americké technologie a inovace. Prostřednictvím letů CLPS se musíme tolik naučit, což nám pomůže utvářet budoucnost lidského průzkumu pro generaci Artemis,“ uvedl administrátor NASA Bill Nelson při startu.


Odysseus směřuje do oblasti jižního měsíčního pólu a přistání je naplánované poblíž kráteru Malapert A. Pokud se přistání podaří, bude to po více jak 50 letech, co na Měsíci stanul přístroj pocházející z USA. Naposledy se o to pokusil modul Peregrine, který však svoji misi předčasně ukončil kvůli anomálii, kdy přišel téměř o veškeré palivo.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze