Společnost Virgin Orbit vyhlásila bankrot

Společnost Virgin Orbit vyhlásila bankrot
Fotografie: Virgin Orbit
  • Na konci března propustila 85 % svých zaměstnanců
  • Kvůli neúspěchům s vypouštěním raket nebyla schopna pokrýt náklady
  • Nevyšel ani poslední pokus v lednu, kdy raketa kvůli anomálii nedosáhla oběžné dráhy

Virgin Orbit britského miliardáře Richarda Bransona vyhlásila 3. dubna bankrot. Poté, co společnost využila více jak miliardu dolarů (21 miliard korun), aby dosáhla se svojí raketou oběžné dráhy a nepodařilo se jí to, již nedokáže nadále zajistit financování pro další fungování společnosti. Předcházelo tomu také propuštění asi 85 % zaměstnanců, kterým byla informace sdělena 30. března.

I když jsme vynaložili velké úsilí na vyřešení naší finanční situace a zajištění dodatečného financování, musíme nakonec udělat to, co je pro naše podnikání nejlepší. Věříme, že špičková spouštěcí technologie, kterou tento tým vytvořil, bude přitlažlivá pro kupující, protože budeme pokračovat v procesu prodeje společnosti,uvedl v tiskové zprávě výkonný ředitel Virgin Orbit Dan Hart. Nyní se tedy bude hledat kupec, který by společnost koupil. Podle spacenews.com má v celkových aktivech 243 milionů dolarů (5,2 miliardy korun) a 153,5 milionu dolarů (3,3 miliardy korun) v dluzích.

Společnost si zajistila financování v desítkách milionů dolarů od Virgin Investments Limited (VIL), investiční odnože Virgin Group, naposledy pak 30. března na pokrytí odstupného pro zaměstnance. V roce 2022 sice vygenerovala 33,1 milionů dolarů, ale čistá ztráta činila 191,2 milionu dolarů. Společnost stále doufala, že se dostane do plusových hodnot, jakmile odstartuje její raketa LauncherOne. Ta však při svém startu v lednu zaznamenala anomálii a nepodařilo se jí dosáhnout oběžné dráhy.


Problémy už od začátku

Společnost vznikla jako odnož Virgin Group v roce 2017 a najala si Dana Harta, který pracoval léta u Beingu, aby vše řídil. V tu dobu se předpokládalo, že první let proběhne už v roce 2018. Vše se ale prodlužovalo a start proběhl až v roce 2020, navíc skončil neúspěchem. Raketě se podařilo rozmístit na oběžnou dráhu satelity až v roce 2021. Celkově byly satelity vyneseny pouze 4krát, kvůli problémům s kadencí startů. Takto malá rychlost ve vypouštění nebyla schopna pokrýt vysoké náklady ani celkový provoz a poslední neúspěšný start jasně ukázal, že společnost není schopna se na trhu udržet.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze