První start ze Spojeného království dopadl pro Virgin Orbit neúspěchem

První start ze Spojeného království dopadl pro Virgin Orbit neúspěchem
Fotografie: Virgin Orbit
  • Nosné letadlo úspěšně vyneslo raketu do vzduchu, kde ji vypustilo
  • První stupeň rakety pracoval bez potíží, avšak u druhého stupně se objevila anomálie
  • Mise byla ukončena předčasně a satelity byly ztraceny

Dnes v ranních hodinách úplně poprvé odstartovala orbitální mise ze Spojeného království. Bohužel však nedopadla dle předpokladu a satelity se nepodařilo na oběžnou dráhu umístit. Virgin Orbit podnikl misi nazvanou Start Me Up, kdy měla raketa LauncherOne vynést celkem 9 satelitů. Po úspěšném startu se však u rakety vyskytla anomálie a mise byla ukončena.

Z kosmodromu Cornwall vzlétlo letadlo Cosmic Girl, které slouží jako nosné letadlo pro raketu LauncherOne. Letadlo úspěšně vypustilo ve vzduchu raketu, ta zažehla své motory, aby pokračovala na oběžnou dráhu Země. První stupeň rakety se později úspěšně oddělil a druhý stupeň zažehl motory, avšak při rychlosti necelých 18 000 km/h byla zaznamenána anomálie, která misi předčasně ukončila. „Budeme neúnavně pracovat na tom, abychom pochopili povahu selhání, provedli nápravná opatření a vrátili se na oběžnou dráhu, jakmile dokončíme proces úplného vyšetřování a zajištění mise,“ uvedl generální ředitel Virgin Orbit Dan Hart.


Ačkoliv tedy mise dopadla neúspěchem, jelikož se nepodařilo satelity vypustit na oběžnou dráhu, podle Virgin Orbit se i tak jedná o významný milník, který posouvá lety do vesmíru pomocí nosných letadel vpřed. Z celkových 5 misí byla tato jedinou, která užitečné zatížení nedoručila na cílovou dráhu. Anomálie měla za následek to, že všech 9 satelitů bylo ztraceno.

Virgin Orbit se pokusil o první orbitální start z kosmodromu Cornwall. Ukázali jsme, že Spojené království je schopné vzlétnout na oběžnou dráhu, ale start nebyl úspěšný při dosažení požadované orbity. Budeme úzce spolupracovat s Virgin Orbit při vyšetřování toho, co anomálii způsobilo,“ uvedl ředitel komerčních vesmírných letů v UK Space Agency Matt Archer a dodal, že se i nadále chce Spojené království stát předním poskytovatelem komerčních vypouštění malých satelitů v Evropě. Kromě kosmodromu Cornwall se aktuálně dokončují další dva – SpaceHub Sutherland, který je na severu Skotska a SaxaVord Spaceport na Shetlandských ostrovech.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze