Startup Vast s pomocí SpaceX plánuje první komerční vesmírnou stanici

Startup Vast s pomocí SpaceX plánuje první komerční vesmírnou stanici
Fotografie: Vast
  • Je to poprvé, co společnost s komerční vesmírnou stanicí má nasmlouvaný start jak pro stanici, tak pro posádku
  • Vypuštění na oběžnou dráhu je naplánováno na rok 2025
  • Modul a následně i posádka se bude do vesmíru dostávat pomocí rakety od SpaceX

Kalifornský startup Vast oznámil, že plánuje vypustit první komerční vesmírnou stanici pojmenovanou Haven-1. K vypuštění na oběžnou dráhu chce využít raketu Falcon 9 od společnosti SpaceX. Start je naplánován nejdříve na srpen 2025 a prvně bude modul fungovat jako samostatná vesmírná stanice, později by se měl připojit k větší vesmírné stanici, která se podle společnosti aktuálně vyvíjí.

Následovat by pak měla mise Vast-1 s posádkou, která se k Haven-1 dostane pomocí kosmické lodi Dragon, do níž se vejdou až čtyři lidé. Na vesmírné stanici by pak mohli astronauti pobývat až 30 dní. Jedná se o prví případ, kdy má společnost s komerční vesmírnou stanicí nasmlouvaný start jak pro samotnou stanici, tak i pro následnou lidskou posádku.

Vast je nadšený, že se může vydat na cestu vypuštění první komerční vesmírné stanice na světě Haven-1 a její první posádky Vast-1. Jsme vděčni SpaceX za toto vzrušující partnerství, které představuje první kroky v dlouhodobé vizi Vastu – vypouštění mnohem větších vesmírných stanic s umělou gravitací na oběžné dráze Země i mimo ni,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel Vast Jed McCaleb. Konečným cílem společnosti je vytvořit 100metrovou multimodulovou rotační vesmírnou stanici s umělou gravitací, kterou by vynesla raketa Starship.


Vast také nabízí prodej sedadel pro první misi, cena však není veřejně uvedena. Součástí bude i výcvik posádky pro raketu Falcon 9, kosmickou loď Dragon, vstup a výstup do skafandru, simulace při dokování a následné odpojení od stanice. „Komerční raketa vynášející komerční kosmickou loď s komerčními astronauty na komerční vesmírnou stanici je budoucností nízké oběžné dráhy Země a s Vastem děláme další krok k tomu, aby se tato budoucnost stala realitou,“ řekl viceprezident pro komerční podnikání Tom Ochinero ze SpaceX.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze