Axiom Space začal pracovat na výstavbě první komerční vesmírné stanice

Axiom Space začal pracovat na výstavbě první komerční vesmírné stanice
Fotografie: Axiom Space
  • První modul Hab One bude připojen k ISS v roce 2025
  • Společnost chce postupně vybudovat vesmírnou stanici se čtyřmi moduly
  • V rámci spolupráce s NASA na ISS zanedlouho odletí i druhá soukromá posádka Ax-2

Soukromá společnost Axiom Space, která úzce spolupracuje s NASA, se nyní pustila do výroby první komerční vesmírné stanice. „Po dokončení předběžných a kritických kontrol návrhu ve spolupráci s NASA zahájili naši partneři ve společnosti Thales Alenia Space svářecí a obráběcí činnosti pro primární struktury prvního modulu stanice Axiom,uvedla společnost. Aktuálně se skládá letový hardware a později se již sestavený modul převeze do Houstonu, kde firma sídlí, a dokončí montáž.

První modul chce Axiom Space vypustit v roce 2025, kdy se připojí k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Jako jediná soukromá společnost dostala firma povolení se k ISS připojit. Modul pojmenovaný Hab One nebude schopný pouze pojmout komerční posádky, ale bude připraven i k výzkumu a výrobě. Na Zemi totiž nelze některé pokusy či výrobu zajistit tak jako v mikrogravitaci. Axiom Space se bude zaměřovat například na 3D biotisk, který bude schopný vytvořit lidské tkáně, včetně orgánů. V mikrogravitaci totiž nedochází k žádné deformaci kvůli gravitaci nebo k vytváření tlaku.

První soukromá vesmírná stanice by při svém dokončení měla být poskládána celkem ze čtyř modulů. Kromě Hab One se později přidá i Hab Two – oba tyto moduly budou sloužit jako ubytování pro posádku a zároveň jako místo pro výzkum a výrobu. Později by se měl přidat modul Research & Manufacturing Facility. Ten bude dle společnosti nejmodernějším výzkumným a výrobním zařízením. Nakonec by se měl připojit tepelný modul Power, který bude sloužit pro skladování zásob a užitečného zatížení. Kdy však bude vesmírná stanice dokončena, to Axiom Space neuvedl.


Na ISS se mezitím chystá Ax-2

ISS hostila první zcela soukromou misi Ax-1 minulý rok v dubnu, kdy na ni dorazila čtyřčlenná posádka. Velitelem celé mise byl bývalý astronaut NASA, který již měl zkušenosti s pobytem na ISS, ostatní tři členové se podívali do vesmíru poprvé. Axiom Space nyní chystá druhou soukromou misi, která by měla proběhnout na jaře – přesné datum zatím nebylo oznámeno.

I tentokrát bude misi velet bývalá astronautka NASA Peggy Whitsonová, která již na ISS dříve pobývala. Dalšími členy budou John Shoffner, Ali Alqarni a Rayyanah Barnawi. NASA uvedla, že posádka na ISS odletí v kapsli Dragon od SpaceX a mise by měla trvat 12 dní – z toho 10 dní stráví na stanici.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze