Studie naznačuje, že voda se dostala na Zemi už při jejím formování

Studie naznačuje, že voda se dostala na Zemi už při jejím formování
Fotografie: unsplash.com
  • Doposud vědci předpokládali, že se voda na Zemi dostala za pomoci komet, které jsou bohaté na vodu
  • Při této teorii by však bylo velmi nepravděpodobné, že se to stejné stalo na jiné planetě ve vesmíru
  • Nová teorie má za to, že se voda dostala na Zemi už při jejím formování, kdy do sebe natahovala okolní částice

Až doposud vědci předpokládali, že Země se vytvářela více jak 100 milionů let. Vznikly také teorie o tom, jak se k nám dostala voda a nejpravděpodobnější hypotéza byla, že sem voda dopadala společně s kometami. Univerzita v Kodani však zveřejnila studii, kde naznačuje, že voda se na Zemi nedostala náhodnými dopady komet bohatých na vodu.

Země vznikla velmi rychlým nahromaděním malých milimetrových oblázků. V tomto mechanismu vznikla Země za pouhých několik milionů let. Na základě našich zjištění se zdá, že přítomnost vody na Zemi je vedlejším produktem jejího vzniku,“ uvedl Martin Bizzarro, jeden z výzkumníků studie. Poukazuje to tedy nejen na to, že Země vznikla mnohem rychleji, než se původně předpokládalo, ale i na to, že voda se na naší planetě vyskytovala už při jejím vzniku.

S tímto novým mechanismem tvorby planet je šance, že budeme mít v galaxii obyvatelné planety mnohem vyšší, než jsme si dříve mysleli,“ řekl Bizzarro. Voda je pro nalezení života na jiné planetě klíčová. Pokud by se na Zemi dostala voda pomocí komet, byla by to obrovská náhoda a pravděpodobnost, že by se ve vesmíru našla další taková planeta, by byla velmi malá. Nová teorie však šanci zvyšuje.


Země si vodu při jejím vzniku sama přitáhla

Kolem mladého Slunce byl disk, kde rostly planety. Disk byl naplněn malými částicemi prachu. Jakmile planeta dosáhne určité velikosti, chová se jako vysavač a velmi rychle vysává všechen ten prach. A díky tomu naroste do velikosti Země za pouhých několik milionů let,“ uvedl podle eurekalert.org Ph.D. student Isaac Onyett, který je autorem studie, a dodal, že právě disk obsahuje velké množství ledových částic, které byly přitaženy k Zemi, když se formovala, a tím se i dostala voda na Zemi. Podle Bizzarra by se tak tato teorie dala použít i na jiné planetární systémy, dá se tedy předpokládat, že pokud exoplaneta bude obíhat ve správné vzdálenosti od hvězdy, bude se na ní nacházet voda.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze