Signály ze středu Mléčné dráhy by mohly být pozdravy od mimozemšťanů

Signály ze středu Mléčné dráhy by mohly být pozdravy od mimozemšťanů
Fotografie: Greg Rakozy, unsplash.com
  • Vědci vyvinuli nový software, který hledá periodické sekvence úzkých pulzů ve středu naší galaxie
  • Tam je vyšší hustota hvězd i exoplanet, které by mohly být obyvatelné
  • Nová technika bude do budoucna schopna vyhledávat rychleji možné mimozemské signály

Na otázku, zda jsme ve vesmíru sami, zatím nikdo nedokázal odpovědět a teorie se liší. Na jednu stranu je prakticky nemožné, abychom byli v tak obrovském vesmíru jediná inteligentní forma života, na stranu druhou je zvláštní, že nás ještě nikdo nekontaktoval, a to alespoň rádiovým signálem, který bychom přijmuli. A právě na rádiové impulzy ze středu naší galaxie se zaměřili vědci z institutu SETI. Nízkofrekvenční pulzy produkují hvězdy zvané pulsary, ale lidé je také používají, a to zejména na dlouhé vzdálenosti. Jejich poslech by tak mohl ve vesmíru objevit zprávu od mimozemských civilizací.

Tým se zaměřil na centrální oblast Mléčné dráhy, kde je vyšší hustota hvězd i exoplanet, které by mohly být obyvatelné. Pokud by se tedy měl hledat mimozemský život, ve středu galaxie je vyšší pravděpodobnost. Tým v čele s Akshay Sureshem vyvinul nový software, který detekuje opakující se frekvenční vzory. „Naše studie vrhá světlo na pozoruhodnou energetickou účinnost sledu pulzů jako prostředku mezihvězdné komunikace na obrovské vzdálenosti. Je pozoruhodné, že tato studie představuje vůbec první komplexní úsilí o provedení hloubkového vyhledávání těchto signálů,“ uvedl v tiskové zprávě astronom institutu SETI Dr. Vishal Gajjar.

Tým nejdříve otestoval algoritmus na známých pulsarech a následně pak na datech získaných nástrojem Breakthrough Listen na teleskopu Green Bank, kde zúžil vyhledávání na užší frekvenční rozsah, který je nižší než desetina šířky průměrné rádiové stanice FM. „Kombinace těchto relativně úzkých šířek pásma s periodickými vzory by mohla naznačovat záměrné technologické aktivity inteligentních civilizací. Breakthrough Listen zachycuje obrovské objemy dat a Akshayova technika poskytuje novou metodu, která nám pomáhá hledat v té kupce sena jehly, které by mohly poskytnout vzrušující důkazy o pokročilých mimozemských formách života,“ řekl pro Cornell University spoluautor studie Steve Croft.


Software fungující na vyhledávací metodě se zvýšenou citlivostí na periodické sekvence úzkých pulzů dokáže zpracovávat více jak 1,5 milionu vzorků dat za 30 minut. Výzkumný tým zatím nenašel žádné signály, které by poukazovaly na život mimo naši planetu, ale tato nová technika přinese do budoucna rychlejší identifikaci možných signálů od mimozemských forem života.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze