Superpotravina šípek: jaké jsou jeho účinky?

Superpotravina šípek: jaké jsou jeho účinky?
Fotografie: unsplash.com
  • Šípek obsahuje vysoké množství vitamínu C, který potřebujeme pro imunitu, hojení ran, ale i pro růst kostí
  • Šípkový extrakt má prokazatelné účinky při hubnutí a šípkový prášek pomůže zase při zánětlivých onemocnění
  • Doma si z něj můžete připravit čaj, džem nebo sirup

Ať už bydlíte ve městě, nebo na vesnici, určitě někde kolem vás se nachází šípkový keř, na kterém nyní rostou oranžovočervené plody šípku. Pokud je natrháte a doma usušíte, budete mít doma jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C, které můžete do těla přírodně dostat, a navíc vám pomohou při nemocech a nachlazení. Šípky nesbírejte u silnice, ale zajděte třeba někam na louku, nebo na okraj lesa. Proč byste tedy měli šípky sbírat a jaké pozitivní účinky mají pro naše tělo?

Vitamín C

Šípek má mnohem vyšší obsah vitamínu C, než ovoce jako jsou mandarinky či pomeranče. Vitamín C působí zároveň jako antioxidant, který chrání vaše buňky před stárnutím a volnými radikály. Zvyšuje také imunitní systém a pomáhá s růstem kostí a hojením ran. Naše tělo jej potřebuje také pro aktivaci vitamínu B a kyseliny listové. Podle výsledků studie snižuje alergické reakce a má prospěšný účinek i na takzvané civilizační choroby, mezi něž patří například cukrovka či různé typy rakovin. Pokud má vaše tělo vitamínu C nedostatek, projevuje se to anémií, infekcemi, krvácením dásní, špatným hojením ran, ale i neurotickými poruchami.

Protizánětlivé účinky

Šípky podle studie provedené v roce 2012, obsahují typ galaktolipidu, jež má protizánětlivý účinek a pomáhá tak při nemocech jako jsou osteoartritida, revmatoidní artritida, nebo zánětlivé onemocnění střev. Šípkový prášek by se tak mohl stát náhradou či doplňkem stravy pro zánětlivá onemocnění jako je artritida.
Sušený šípek

Pomáhá při hubnutí

Extrakt ze šípků pomáhá se ztrátou hmotnosti, jelikož snižuje viscerální tuk. Studie prováděná po dobu 12 týdnů na 32 dobrovolnících, kteří měli BMI od 25 do 30, zjistila, že skupina, která brala denně tabletu obsahující 100 mg šípkového extraktu, měla po dokončení nižší tělesnou hmotnost, aniž by jednotlivci měnili své stravovací návyky. Šípek je tak vhodný pro prevenci obezity, nebo pomocníkem při hubnutí.

Jak si jej doma připravit?

Nejsnadnější je čaj. Zde je potřeba počítat s tím, že v případě sušení se vitamín C postupně ztrácí a stejně tak tomu je při kontaktu s vařící vodou. Přesto má ale šípkový čaj užitek pro naše zdraví a je nejlepší zejména při nachlazení. Pokud máte nasbírané šípky, rozdrťte je, nebo rozmixujte a nechce přibližně 15 minut louhovat. Pro louhování použijte sítko, nebo sáček na čaj, jelikož plod šípku obsahuje malé chloupky, které mohou být nepříjemné v ústech i krku.

Z čerstvých šípků si můžete připravit například šípkový džem, nebo sirup. Pokud jej rozmixujete na prášek, můžete si jej podle stylecraze.com přidávat například do jogurtu či smoothie – budete tak přírodní cestou předcházet nachlazení a případně napomůžete dřívějšímu uzravení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze